Vény nélkül

A gyógyszer és az ételek kölcsönhatásáról

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2019.03.08. 13:13

A gyógyszerek túlnyomó többségét szájon át alkalmazzák, azaz a hatóanyag felszívódása a gyomor- és béltraktus nyálkahártyáin keresztül történik, éppen úgy, ahogy ez az élelmiszerek összetevői esetében is zajlik. Amennyiben gyógyszerek és ételek keresztezik egymás útját a szervezetben, kölcsönhatásba léphetnek egymással.

K-vitamin és gojibogyó véralvadásgátlókkal

Klasszikus példaként a K-vitaminban dús zöldségfélék (például spenót, brokkoli, káposzta, karfiol) K-vitamin-antagonista típusú véralvadásgátlókkal való együttes adagolása hozható fel, ami fokozott vérzéshajlamban nyilvánulhat meg. Az érintett betegeknek ügyelni kell arra, hogy mindennap körülbelül azonos mennyiségű K-vitaminban dús ételt fogyasszanak, a táplálkozásukban ne legyenek ebben a tekintetben kiugrások vagy mélypontok. Hasonló hatású a hazánkban is egyre népszerűbb gojibogyó véralvadásgátlókkal való együttes szedése. A K-vitamin-antagonista véralvadásgátlókat szedő betegeknek a gojibogyók és készítményeik (lekvárok, préslevek, tabletták stb.) fogyasztása nem javasolható.

Édesgyökér és medvecukor vízhajtóval

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az édesgyökér és a vízhajtók együttes alkalmazását sem. Ezek együttes fogyasztása izomgörcsökkel, reflexgyengüléssel, és potenciálisan szívritmuszavarokkal járó káliumszint-csökkenésre hajlamosíthat. Erre tekintettel a káliumürítő vízhajtó (például furoszemid) szedése mellett az édesgyökér és annak a kivonataiból készült termékek (például medvecukor) fogyasztásáról le kell mondania a betegnek.

Sajtok, füstölt húsok antidepresszánssal

Odafigyelést igényelnek az antidepresszáns gyógyszereket (MAO-gátlók) szedő betegeknél a tiraminban dús ételek fogyasztása. A fermentált, füstölt vagy hosszabb időn keresztül tárolt, tiraminban dús ételek (pl. sajtok, szalámik, füstölt hering, alkoholos italok, leveskockák, zacskós levesek) fogyasztásának a következménye sajteffektus lehet, ami nem más, mint egy erősen kifejezett, súlyos következményekhez (agyvérzéshez, szervkárosodásokhoz) vezető hipertóniás (magas vérnyomás) krízis.

Kalciumot tartalmazó ételek antibiotikumokkal

Egyes antibiotikumok (például ciprofloxacin, norfloxacin) és a tetraciklinek (például doxiciklin) kisebb mértékű felszívódásához vezethet a kalciumban dús élelmiszerekkel (például tej és tejtermékek, kalciumban dús ásványvíz, kalciummal dúsított ételek) való együttes bevétele. Az említett hatóanyagok a táplálék kalciumionjaival nehezen oldható komplexeket képeznek, így együttes alkalmazásuk esetén a terápiás hatás csökkenésével, megszűnésével lehet számolni. Az említett hatóanyagú gyógyszerek szedését a betegeknek úgy kell javasolni, hogy azok bevétele és a kalciumban dús táplálékok fogyasztása között legalább 2-3 óra különbség legyen. Az említett gyógyszereket ásványvíz és tej helyett csapvízzel javasolt bevenni.

Kávé, tea vaskészítményekkel

Az ismertebb kölcsönhatások közé tartozik a cserzőanyagot tartalmazó italok és a vaskészítmények együttes bevételének tilalma. A kávé vagy tea és a vaspótló patikaszerek együttes adagolása ugyanis olyan nehezen oldódó komplexek képződéséhez vezet, amik eredményeként a vasfelszívódás mértéke messze elmaradhat a várttól. Ha valaki a vaskészítmények szedése alatt sem szeretne lemondani a kávé vagy a tea élvezetéről, annak az javasolható, hogy legalább két óra eltéréssel igya a kávét/teát, illetve vegye be a vaspótló készítményt.

Gyümölcslevek allergiaellenes gyógyszerekkel

Egyes allergiaellenes gyógyszerek (például fexofenadine) bevételét célszerű különválasztani bizonyos gyümölcslevek, így például az alma-, narancs- vagy grépfrútlevek fogyasztásától. Az említett gyümölcslevek összetevői ugyanis azt a membránfehérjét gátolják, ami a fexofenadin felszívódásáért felelős. Ugyanez érvényes néhány vérnyomáscsökkentő esetében is, például az atenololnál vagy az aliszkirennél.

Kapcsolódó témák: #gyógyszer | #vény nélkül |