Választási kisokos

Fotó: MTI/Mohai Balázs
Győr+
2022.04.03. 05:51

Miről szavazunk ma, kikre adhatjuk le a voksainkat, milyen népszavazás lesz ma? A legfontosabb kérdésekre mutatjuk a válaszokat a választás napján.

A mai napon talán a legfontosabb belpolitikai eseményen, az országgyűlési választáson nyilváníthatjuk ki véleményünket. Áder János köztársasági elnök április harmadikára, vasárnapra tűzte ki az országgyűlési képviselők megválasztásának időpontját. A választáson egyéni jelöltekre és pártlistákra szavazhatunk.

Az Országgyűlés jelenleg 199 képviselőből áll. Közülük 106-an egyéni körzeti képviselők, 93-an pedig listás helyről kerülnek be a parlamentbe. Az egyéni jelöltek egy-egy, jellemzően több települést is magába foglaló körzetben (Budapest esetében kerületben) mérkőznek meg, a legtöbb szavazatot kapó nyeri a mandátumot.

A listára adott szavazatunk dönti el, hogy az adott párt jelöltlistájából hányan lesznek képviselők. Minél több szavazatot kap egy pártlista, annál több helyet kapnak az országgyűlésben. Ha egy képviselő egyéni körzetet nyer, és listáról is bejutna, akkor a listás helyét átadja a következő helyen állónak a pártjából.

A választásra húsz jelölőszervezetnek sikerült egyéni jelöltet állítania, de mind a 106 egyéni választókerületben csak két szervezet, a Fidesz-KDNP, illetve a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd tudott jelöltet állítani a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Pártlisták:

A szavazólapon az alábbi hat szervezet neve és emblémája fog szerepelni, balról jobbra ebben a sorrendben:

1. DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd
2. Normális Élet Pártja
3. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
4. Megoldás Mozgalom
5. Mi Hazánk
6. Fidesz-KDNP

A másik papíron az egyéni körzetben induló képviselőjelöltekről szavazhatunk, ez körzetenként eltérő. A választás egybeesik egy népszavazással is, a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban 4 kérdésben fejthetjük ki a véleményünket igen-nem válaszokat adva.

Mivel sem eredményességi, sem érvényességi küszöb nincs, a választás és a népszavazás is egyfordulós. Az urnák reggel 6 órakor nyílnak, egészen este 7 óráig lehet szavazni. Ha egy szavazókörletben sor alakul ki este 7 órakor, a szavazóbizottság egy tagja beáll a sor végére, és aki utána jön, már nem szavazhat. A szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül (közterületen) tilos mindenféle kampánytevékenységet folytatni.

Kapcsolódó témák: #országgyűlés | #választás2022 |