Bemutatta programját a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület

Győr+
2024.05.24. 16:46

Győr jövőjéről szóló tízpontos programot hirdetett a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület, amely elérhető az egyesület honlapján, a tszv.hu-n - tájékoztatta szerkesztőségünket az egyesület.

Ahogy azt korábban megírtuk, a TSZV egy kivétellel minden kerületben indít jelöltet. Pintér Bence, az egyesület polgármester-jelöltje most a programpontjaikat is kihirdette, amely a tszv.hu oldalon is megtalálhatóak a jelöltek listája mellett. A program 10 pontban tervezi a város jövőjét, az alábbiakban közöljük az Egyesület által küldött közleményt:

Az első két pont arról szól, hogy gazdasági értelemben hogyan szeretné rendbe rakni a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület a város működését. Ennek egyik útját a gazdálkodás kifehérítésében látják. Mint írják: Győrben ez a luxusautók bérlésének beszüntetését, az átláthatatlanul működő városi cégek átvilágítását, a Dézsi-Borkai-korszakban a haveri körhöz tartozó, túlfizetett alvállalkozók közpénz-infúzión tartásának megszüntetését jelenti. A korrupció kisöprésével megspórolt pénzt pedig az óvónők és önkormányzati dolgozók béremelésére, a színház rendbetételére és az utak felújítására fordítanák.

A kormány évek óta igyekszik megfojtani az önkormányzatokat attól függetlenül, hogy milyen színű a polgármester, ezért fontosnak tartják, hogy Győr közvetlen lobbival legyen jelen az Európai Unióban: amennyi közvetlen önkormányzati EU-s forrást csak lehet, be kell gyűjteni a következő ciklusban.

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület számára nagyon fontos a zöld elköteleződés. Ennek érdekében szeretnék, ha Győr olyan fejlesztéseket vinne végig 2030-ra, amivel meg tudja pályázni az Európa Zöld Fővárosa díjat. Ennek, az alapvetően zöld szemléletű fejlesztések mellett, az is útja, hogy megerősítik, rendes döntési jogkörökkel ruházzák fel a város Környezetvédelmi Bizottságát.

Tiszta út

Összefonódik a fenntarthatóság témájával a közekedés és parkolás ügye is, ami mindenki által érzékelten a legnagyobb problémájává kezd válni Győrnek is. Az utak rendbentartása olyan városi feladat, amit elhanyagoltak az elmúlt években, és ennek meg is látszik az eredménye.

Ugyanennyire mostoha a járdák, a bicikliutak és a közösségi közlekedés helyzete, pedig ezeken a területeken kell látványosat fejlődni ahhoz, hogy aki megteheti, nyugodt szívvel választhassa a környezetbarátabb közlekedési ezsközöket, ne legyen muszáj autóba ülnie. Ennek fontos eleme a vasútállomás felújítása és akadálymentessé tétele.

A parkolás témája szintén megoldatlan. Az egyesület szerint bebizonyosodott, hogy a lakótelepeken nem megoldás a fizetős parkolás a problémákra, csak a pénzbeszedésről szól: a tavalyi új zónásítást meg fogják szüntetni, miután egyeztettek a lakossággal a témában.

A TSZV programja szerint jóval több figyelmet és első sorban több pénzt kell áldozni az óvódai dolgozók fizetésére, illetve az óvódaépületek karbantartására, felújítására, hiszen az alacsony bérek miatt munkaerőhiány van.

Hasonló problémáink vannak az idősellátásban is, itt is szakemberhiánnyal, illetve férőhelygondokkal küzd az önkormányzat. Az elsődleges feladat a TSZV szerint itt is a bérek versenyképessé tétele, ezen felül az, hogy amint a szakemberhiány enyhül, az önkormányzat maga építsen nyugdíjas otthonokat és ne szervezzék ezt ki azt piaci szereplőknek.

Az állami egészségügyre kevés ráhatása van az önkormányzatnak, de egyéb módon tudnak segíteni: betegregisztrációs és -konzultációs központot alakítanának ki a város több pontján időskorúak számára, a város tulajdonában lévő autókat pedig a luxusfurikázás helyett betegszállításra használnák, segítve az időseket.

Tiszta udvar, tiszta város

A program szerint át kell vizsgálni az ingatlanvagyont, és hosszú távú stratégiát kell felállítani annak kezelésére: hiába a városé egy ingatlan egyesület szerint, ha használatlanul rohad. Ez azért is fontos, mert Győrben lakhatási válság van, alig lehet a piacon megfizethető albérlethez vagy lakáshoz jutni.

Az osztrák példákat szem előtt tartva az önkormányzatnak sokkal izmosabb szerepet kell vállalnia a lakhatás támogatásában úgy a felnőtt életüket kezdő fiatalok, a gyermeket egyedül nevelők, a segítség nélkül maradt idősek, mint a szociálisan rászorulók tekintetében. Ugyanezen okból hosszútávú stratégiát dolgoznának ki az egyre inkább lakóövezetként használt zártkerti részek integrálására is.

2020-ban volt egy ígéret Dézsi Csaba Andrástól, miszerint Győr lesz a legtisztább város, az egyesület szerint ez nem sikerült. A TSZV szerint fontos, hogy Győr-Szol kifizetőhely helyett újra rendesen szolgáltasson: elindítanák újra abba az irányba, hogy saját gépparkkal maga tudja ellátni a város utcáinak, járdáinak tisztítását. Itt is fontos a béremelés, a Győr-Szol dolgozói infláció alatt emelést kaptak az elmúlt években, szükség van a bérrendezésre a TSZV szerint.

Ugyanígy egyre nagyobb problémaként jelölik meg a győriek a közbiztonság romlását, amin nem segített a Városrendészet létrehozása. Sőt, mint múltkor kiderült, dupla annyi pénzért ugyan, de pont ugyanazt csinálja, mint a megszüntetett közterület-felügyelet. A Városrendészet működésének átgondolása mellett a TSZV a győri rendőrség megerősítését érzi fontosnak: első sorban győri rendőri életpályamodell létrehozásával, de akár a kapitányság direkt pénzügyi támogatásával is.

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület több százmilliárdos, irreális vágyálmok kergetése helyett a meglévő intézmények, például a Nemzeti Színház felújítására és működtetésére, a színházi dolgozók bérének emelésére fordítana forrásokat; tovább gondoznák és fejlesztenék a város ikonikus közösségi programjait.

A Rómer Ház újraélesztését is fontosnak tartják: tehetséggondozó ifjúsági házként képzelik el. A programban szerepel, hogy a város méltó körülmények között újranyissa a várostörténeti kiállítást és létrehozzon egy városhoz méltó ipartörténeti kiállítást. Az egyesület szerint elfuserált fürdőfelújítást az Aranypart II szabadstrand fejlesztésével kell kompenzálni, hogy minden győri el tudjon menni strandolni a városban.

A teljes program elérhető az egyesület honlapján, a tszv.hu-n.