Hirdetés
Háború Ukrajnában

Kijevből üzentek a miniszterelnökök

Fotó: Ukrán elnöki hivatal
Győr+
2022.03.16. 07:52

Még kedd este érkezett az ukrán fővárosba a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő, akik szerda hajnalban arról is nyilatkoztak, hogy mi a céljuk az ostromlott Kijevben.

Hirdetés

“A látogatásunk elsődleges célja, a missziónk legfőbb üzenete az, hogy jelezzük ukrán barátainknak: nincsenek egyedül” – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Mindeközben Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt írta egy Twitter-posztban, hogy az ukrán fővárosban történelmet írnak azok a „szabadságharcosok”, akik „az elnyomás ellen küzdenek”, és ez a harc Európa szempontjából is meghatározó lesz.

Hirdetés

Az Európai Unió támogatja Ukrajnát, számíthatnak a barátaikra. Ezt az üzenetet hoztuk ma Kijevbe – írta. 

Janez Jansa szlovén kormányfő mindeközben azt hangsúlyozta: Európának garantálnia kell Ukrajna függetlenségét, és ki kell nyilvánítani, hogy kész segíteni az ország újjáépítésében.

A kormányfők mellett Kijevbe utazott Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a lengyel kormánypárt vezetője is, aki azt mondta: szükség van egy fegyveres békemisszióra Ukrajnában. “Azt hiszem, szükség van egy békemisszióra, a NATO vagy más nemzetközi szervezet keretében. Egy olyan misszióra, amely képes megvédeni magát, és amely Ukrajna területén működne” – mondta Kaczynski, majd leszögezte: a misszió célja a béke elősegítése, valamint humanitárius segítség nyújtása lesz, de ezt fegyveres erő nélkül nem lehet biztosítani. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda hajnalban megköszönte a vezetőknek, hogy kiálltak országa mellett, és azt mondta: “Ilyen szövetségesekkel meg fogjuk nyerni ezt a háborút.” 

Forrás: The Guardian

likeold
a fb oldalunkat