Az önkormányzat minden támogatást megadott

A menekültek beilleszkedtek vagy továbbmentek

Földvári Gabriella | Fotó: O. Jakócs Péter
2023.02.25. 10:17

Tavaly, február 24-én tört ki az orosz–ukrán háború. Napokon belül menekültáradat lepte el hazánkat. Győr átmeneti, illetve inkább csak közbenső úti cél volt a számukra. Dr. Pergel Elza alpolgármesterrel idéztük fel, mit tudott tenni az önkormányzat a hozzánk érkezőkért.

A tapasztalat szerint a menekültek nyugatra tartottak, elsősorban Németország volt a céljuk.

„Mi abban segítettünk nekik, főleg a gyermekes családoknak, hogy egy-két napra szállást kapjanak, megpihenhessenek. Több ezren jöttek és próbálkoztak valamilyen formában az önkormányzattól segítséget kérni. Márciusban Győrben nagy forgási sebességgel, egy-két, maximum három napot tartózkodtak az Ukrajnából menekültek. Szállást, ellátást biztosítottunk számukra, a Zrínyi úti kórház területén, az Olimpiai Sportparkban, a Damjanich utcai volt kollégiumban, Győrszentivánon, a Kossuth Művelődési Házban, a Likócsi Közösségi Házban, összesen több mint négyezer embernek. Áprilisban már 5.300-an, májusban pedig több mint 5.500-an kértek segítséget Győrben. A szállás és étkezés biztosításán túl hozzájuttattuk őket mindenhez, ami a napi léthez szükséges volt számukra. Ehhez a feladathoz kaptunk állami támogatást, gondoskodásunkat négyezer forinttal egészítette ki a magyar kormány. Összesen az államtól 95 millió forintot kaptunk, és mi további 100 milliót fordítottunk a saját eszközeinkből, illetve anyagi forrásainkból a menekültek ellátására” – tájékoztatott az alpolgármester.

Az önkormányzat munkáját a Magyar Vöröskereszt győri szervezete, a Máltai Szeretetszolgálat és a Győri Egyházmegyei Karitász segítette. Miután a Zrínyi úti volt kórház épületeit a győri egyetem átvette, az önkormányzat saját beruházásban Likócson egy „konténertábort” épített, ahol október végéig laktak az ellátottak. Azóta a kormány által megbízott, főkoordinátorként szereplő Területi Védelmi Bizottság a Segítők Egyesületén keresztül támogatja és helyezi el, és biztosítja a menekültek ellátását. Voltak, akik letelepedési szándékkal gondoltak arra, hogy a háború végéig itt maradnak. Ők elsősorban olyanok, akiknek valamelyik hozzátartozója itt dolgozott, vagy rokonuk élt a városban. „Már a kezdeti időszakban is nagy volt részükről a törekvés arra, hogy ahol például apa és anya is dolgozott a családból, akkor ők megpróbáltak házat, lakást bérelni, önmagukról gondoskodni, a megélhetésüket biztosítani. Tehát a fent említett számok csak a töredéke annak, akik Győrben és a környékén menekültként jelen vannak” – hangsúlyozta a politikus.

Az iskolás-, óvodáskorú gyerekek taníttatásáról is gondoskodott az önkormányzat. Már a „táboron” belül is megszervezték számukra az oktatást, iskolai foglalkozásokat tartottak. „Ez azt jelenti, hogy aki nem tudott írni, olvasni, függetlenül az életkorától, azt megtanították. Azokat a gyerekeket pedig, akik már iskolarendszerű oktatásban vettek részt, iskolákban helyeztük el, magyar nyelven tanulnak és semmilyen negatív visszajelzést nem kaptunk róluk, szerintem a körülményekhez képest nagyszerűen be tudtak illeszkedni” – mondta az alpolgármester. Az önkormányzat jelenleg nem tud arról, hogy érkeznek-e még győri tartózkodási szándékkal menekültek.

„Ha jönnek, akkor nyilvánvaló, mi ezekben a kérdésekben változatlanul fogadó- és segítőkészek vagyunk. Nincs szörnyűbb, mint háborús helyzetben élni, már a tudat, hogy a szomszédunkban háború van, az is feszültséget kiváltó ok, úgyhogy minden erőnkkel, energiánkkal és minden lehetőségükkel azon vagyunk, hogy támogassuk azt a kormányzati álláspontot, hogy a háborút mielőbb be kell fejezni, és minél előbb békés viszonyokat kell teremteni Európában. Ez az egyetlenegy megoldás!” – emelte ki dr. Pergel Elza.

A győri egyetem is segít
A győri Széchenyi István Egyetemen két ukrán nemzetiségű hallgató vesz részt a Stipendium Hungaricum Student At Risk ösztöndíjprogramjában, akiknek a háború miatt el kellett hagyniuk Ukrajnát. Nemzetközi tanulmányok alapszakon, illetve infrastruktúra-építőmérnöki szakon tanulnak. Rajtuk kívül még két diák tanul a Student At Risk alprogramon belül, akik nem ukrán nemzetiségűek, de szintén a háború miatt kellett elhagyniuk az országot. Egy indiai nemzetiségű hallgató járműmérnök alapszakon, és egy mongol nemzetiségű hallgató gazdálkodási és menedzsment alapszakon tanul. Az egyetem által kínált ingyenes angol–magyar nyelvi kurzusra pedig változó számban járnak a Győrben tartózkodó ukrán fiatalok, számuk jellemzően 10 és 14 közötti.