A háború egy éve számokban

Mireider Máté depositphotos.com
2023.02.24. 18:08

A modern hadviselés egyik legfontosabb terepe az online tér, a dezinformáció és a propaganda világa. Nehéz tisztán látni a veszteségeket illetően, ráadásul mindkét hadviselő fél csak a másik oldal veszteségeiről számol be, a sajátjáról nem.

Független, hitelesített adatok nincsenek még, ez a jövő történészeinek feladata lesz. Az alábbi számok az Oryx katonai elemző kollektíva (www.oryxspioenkop.com) beszámolóin alapszanak. Az itt dolgozó megfigyelők csak fotóval, hitelesen dokumentált eredményeket közölnek, így az ő adatbázisuk tekinthető az egyik legpontosabbnak. Oroszország cikkünk írásakor 9393 járművet veszített, amiből 5965-öt semmisítettek meg, a többi megsérült, elhagyott, vagy az ukránok elfoglalták. Tankokból 1772-öt veszítettek, melyeknek nagyrésze a mára már elavult T62, T72, T80-as típusok.

Kétezer feletti a vesztesége Oroszországnak a különböző gyalogsági harcjárműből, amelyek elsősorban a BMP és BTR típusokat jelölik, ezek többségében 3 vagy 4 tengelyes, kerékkel felszerelt, könnyebben páncélozott járművek, gyengébb fegyverzettel, mint a tankok. Érdemes kiemelni, hogy az oroszok 74 repülőt és 78 helikoptert veszítettek bizonyítottan. A különböző célú drónokból Oroszország 193 darabot veszített. Tengerészeti veszteségekben kiemelendő, hogy bár csak 12 hajót veszítettek, közöttük van a Moszkva, egy rakétás cirkáló.

Fotó: George Chernilevsky/Wikimedia

Ukrajna veszteségei elsőre kisebbnek tűnnek, de az eleve kisebb haderő miatt érzékenyebbek érintheti az erre kiképzett hadsereget az eszközpark fogyása. Ugyan folyamatos a NATO-utánpótlás, az azokra való átállás és kiképzés sok időt vesz el, és az aktív emberállományt is lefoglalja a harctéri feladatoktól. A bizonyított járműveszteség 3002, ebből 1905 a megsemmisített. 468 tankot veszítettek az ukránok. Érdekesség, hogy a különböző harctéri járművekben szélsőségesebb az ukrán felhozatal: a szovjet érából hátramaradt járművek régebbiek, mint az orosz oldalon lévő hasonló eszközök, de sok török és amerikai jármű is feltűnik a veszteségek között a brit, olasz, és kínai elemeket is tartalmazó listán. Ukrajna vesztesége a levegőben jelentősebb: 59 repülőgép és 30 helikopter, valamint 83 drón is a listán van (közülük 17 Bayraktar, ami egy ideig az ukránok „csodafegyvere” volt):

Tengerészeti fronton Ukrajna eddig 25 hajót veszített.

A háború elmúlt egy évében meghalt emberek számát illetően nehéz tiszta adatot közölni. Az ukrán vezetőség utoljára december elejéig tartó számadatokat közölt, miszerint 13 ezer katonát veszítettek a háború során, ugyanakkor a norvég védelmi erők megfigyelései szerint ez a szám inkább 100 ezer környékére tehető, míg a teljes emberveszteség civilekkel együtt 180 ezer is lehet. Az oroszok oldalán a norvégok ugyanakkor 180 ezer környékére teszik a veszteségek számát, míg az orosz fél eddig kicsit több, mint 29 ezer katona elvesztését ismerte el.

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy az emberéletek, különösen a civil veszteségek rendkívül magasak, és kétséget kizáróan százezres nagyságrendről beszélhetünk. A menekültek száma 8 és 10 millió közé tehető. Érzékeltetésképp: Ukrajna lakossága 2021-ben 43,8 millió volt.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #háború Ukrajnában | #Oroszország | #Ukrajna |