Tokió2020

Olimpiai megnyitó – indulnak az ötkarikás játékok

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Győr+
2021.07.23. 13:00

Percről percre követjük a megnyitóünnepséget. Bár a különböző sportágak már zajlottak az ezt megelőző napokban is, hivatalosan ma indul az olimpia.

Hirdetés

Helyi idő szerint este 8 órakor kezdődött az ünnepség. Az időeltolódás 7 óra Tokió javára, azaz ennyivel járnak előttünk. Az olimpia ideje alatt minden magyar eredményről élőben számolunk be, így éjszaka is számíthatnak tőlünk cikkekre, posztokra!

Gyorsabban, magasabbra, erősebben – eddig ez volt az ötkarikás játékok mottója. Tokióban ehhez csatlakozik az “együtt”. Azaz Faster, higher, stronger, together, így hangzik angolul az olimpia szlogenje.

13:00 – Kezdődik a megnyitó, először az olimpia imázsfilmjét vetítik Tokióban. A megnyitót az M4 Sport oldalán lehet követni.

13:02 – Látványos, különleges jelenettel kezdődik az ünnepség: a távolságtartás, a magányosság, a kvalifikációs tornák rendezési nehézségeire emlékszik vissza.

13:06 – Szétválasztva, de nem egyedül: erről szól a következő jelenet a stadionban, természetesen a koronavírus által okozott lezárások és a felkészülés nehézségei vannak a középpontban.

MTI/Czeglédi Zsolt

A stadionban szinte csak a média és a szervezőbizottság, valamint a japán kormány és a királyi család képviselői tartózkodnak.

13:13 – A rendező ország, azaz Japán zászlóját hozzák először.

MTI/Kovács Tamás

13:18 Most vonják fel a japán lobogót az átadási-átvételi ceremóniák után. Közben a japán himnusz szól.

13:23 – Egy perc néma csend a koronavírus-járvány, és általánosan minden áldozat emlékére. Külön kiemelik a korábbi olimpiák idején meghalt sportolókat.

13:24 – Maradandó örökség – ezt a címet viseli a most következő előadás. Japán tradicionális famegmunkálását mutatják be művészek, miközben egy több száz éves munkásdalt adnak elő. Különleges előadás, hangszerek nem kísérik, csak a tényleges munka zaja adja a ritmust.

13:29 – Hatalmas, fából ácsolt karikákat hoznak be most. Japán mind a 47 prefektúrájából – körzetéből – hoztak egy-egy fafajtát a megnyitóra.

13:33 – Az 1964-es tokiói olimpián az akkor résztvevő országok képviselői mind-mind telepítettek fákat saját hazájuk jellegzetes fajtájából. Ezeknek a fáknak az anyagát is használták az öt nagy karikához, ezzel felelevenítve a történelmet.

MTI/Czeglédi Zsolt

13:36 – Hamarosan kezdődik a sportolók bevonulása.

Hazánk a 143., előttünk Palesztina, utánunk Banglades vonul majd.

13:39Hagyományosan Görögország kezdi a sort.

MTI/MTI Fotószerkesztõség/Czeglédi Zsolt

13:40 – A második a Refugee Olympic Team, azaz a Menekültek csapata. Ez az olimpia a második, ahol indult ilyen csapat.

13:51 Változatosak a bevonuló ruhák és a küldöttségek létszáma is. Olaszország több mint 370 sportolóval érkezett, Afganisztán 4 sportolót kvalifikált.

13:58 – a Brit Virgin-szigetek küldöttsége eddig a legkisebb, mindössze három fős küldöttségük van.

14:00 – Szváziföld, Afrika utolsó független törzsi királysága is képviselteti magát (Eswatini néven).

14:03 A harmadik legnépesebb küldöttség, Ausztrália jön. Csak Japán és az Egyesült Államok érkezett több sportolóval.

14:13 Tegnap estig még úgy volt, hogy Észak-Korea után Guinea is visszalép az olimpiától, végül mégis engedélyezte az ország vezetése a sportolóiknak a részvételt. Így Észak-Korea az egyetlen olyan ország, akik bár jogosultak lennének részt venni a játékokon, saját döntés miatt mégsem teszik azt.

14:27 – Az orosz sportolók jönnek. Oroszország eltiltása miatt nem indulhatnak a zászlója alatt, és az orosz himnusz sem fog elhangzani. A csapat “Független orosz sportolók” néven indul.

14:35Szlovákia következik, 41 sportolóval. Több magyar név is van a delegációban.

14:41 – Dél-Korea vonul be, őket Tajvan követi.

14:45 – Kína következik, 406 sportolójuk van, ez az ötödik legnagyobb csapat.

15:03 – Következik Magyarország! Hazánk olimpiai küldöttsége 173 főből áll. A zászlót Mohamed Aida és Cseh László viszik.

A magyar csapat bevonulása. MTI/Czeglédi Zsolt

15:10 – Alapvetően kevesebben vannak a megnyitón a sportolók közül is, a járványhelyzet miatt szinte mindegyik ország csökkentett létszámban vonult csak be. Meglepő módon az elsők között érkező országok képviselői elkezdtek kivonulni a stadionból, bár egyelőre nem szervezett formában.

15:15 – Portugália zászlóvivői körbe-körbe ugrálnak, kis híján elszédülnek a zászlóval. Szinte karneváli hangulatban vonul be a luzitán csapat.

15:27 – Líbia küldöttsége rendkívül komolyan, alig-alig integetve érkeznek a stadionba.

15:31 Az Egyesült Államok csapata rendkívül sok embert küldött a megnyitóra is, övék a legtöbb sportoló a tornán.

15:32 – Franciaország a következő rendezőként érkezik Tokióba.

15:33 – Zárásként pedig a rendező ország, Japán csapata vonul be. Japán 552 fővel kvalifikálta magát, szinte mindannyian itt vannak most.

Az olimpiai közvetítéseket az M4 és a Duna World TV-csatornán, illetve az m4sport.hu weboldalon és az M4 Sport okostelefonos applikációban lehet követni élőben. A magyar versenyzőkről külön is beszámol a Győr+ Média. Az ötkarikás játékok ideje alatt éjszaka is élőben jelentkezünk eredményekkel, képekkel, exkluzív anyagokkal!

15:40 – Következik az olimpiai eskütétel.

15:41 – Keleti Ágnesre, magyar olimpikonra emlékeznek egy látványos kisfilmmel. Életének 100 éve alatt mit láthatott? – hangzik el a kérdés a videóban.

15:46 – Látványos koreográfiában rakják ki dobozokból az olimpiai logót, majd az égen 1824 drón segítségével térben is megjelenik a logó.

15:48 – John Lennon és Yoko Ono Imagine című dala csendül fel a stadionban, miközben a drónok átrendeződtek, és a Földet mutatják.

15:54 – Következnek a megnyitóbeszédek. Hashimoto Seiko, korábbi japán olimpikon a szervezőbizottság nevében beszél. Japán és Tokió népének köszöni meg a rendezést, különösen a nehéz, járvánnyal terhelt időszakban. A rendezést a fukushimai katasztrófa után döntötték el, így ez különös keretbe foglalja a tokiói olimpiát.

16:01 – Tomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke veszi át a szót. A remény pillanata a mai – kezdi beszédét.

16:07 – “Emberek milliárdjai tapadnak a képernyőkre és küldik nektek az energiát” – mondja Tomas Bach, mikor a sportolókhoz szól.

16:10 – A szolidaritásról szól az olimpia, szolidaritás nélkül nincs béke – véli a sportvezető. Külön köszönti a NOB menekültcsapatát.

16:13 – Naruhito, Japán császára megnyitja a 32. olimpiai játékokat!

16:15 – Behozzák a stadionba az olimpiai zászlót.

MTI/Czeglédi Zsolt

16:20 – Most pedig az olimpiai himnusz következik, miközben felvonják a zászlót.

16:23 – Az olimpia egyik jelképe, a fehér galambok szabadon bocsájtása következik. Állatvédelmi okokból igazi galambokat nem használnak, csak virtuális és műanyag madarakkal történik meg az esemény.

16:26 – A minden olimpián egyedileg tervezett olimpiai piktogrammokat mutatják be egy könnyed stílusú videóban.

16:30 – Újabb humoros blokk, elsősorban a stadion fényjátékával, majd bemutatják Japán több helyszínén az olimpiai épületeket és nevezetességeket.

16:38 – Megérkezett az olimpai láng a stadionba!

16:43 – Japán sportolók, legendák, orvosok, ápolónők, paralimpikonok, majd gyerekek adják át egymásnak a lángot.

16:46 – Naomi Oszaka teniszező gyújtja meg az olimpiai lángot a végső helyén. Fellobban a 2020-as tokiói olimpia lángja 2021-ben!

16:50 – Látványos tűzijátékkal zárul a megnyitó, ezzel pedig közvetítésünk is véget ér!

Kapcsolódó témák: #Magyarock | #olimpia | #Tokió2020 |
likeold
a fb oldalunkat