Paralimpia

Nem jutott elődöntőbe a magyar női párbajtőrcsapat

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
MTI
2021.08.27. 10:43

Csoportjában a harmadik helyen végzett, így nem jutott elődöntőbe a magyar női párbajtőrcsapat a tokiói paralimpián.

A mezőnyt nyolc csapat alkotta, mindegyikben két A sérültségi kategóriájú és egy B besorolású, komolyabban sérült vívó szerepelt. A magyar együttesben az egyéniben győztes Veres Amarilla, valamint Krajnyák Zsuzsanna és Dani Gyöngyi vívott pénteken. A küzdelmek két csoportban kezdődtek el, és az első két-két helyezett jutott az elődöntőbe.

Kovács Iván, Veres Amarilla edzője az előző napi egyéni győzelem után azt mondta, hogy a kínaiak papíron erősebbek, az amerikaiakat kötelező legyőzni, így az ukránok elleni mérkőzésen dől majd el a továbbjutás.

A magyarok sokáig szoros ütközetben – a hatodik pár után még két tussal, 30-28-ra vezettek – 45-37-re kikaptak a kínaiaktól, majd simán, 45-13-ra verték az amerikaiakat. Csakhogy közben az amerikaiakat ugyancsak legyőző ukránok egy tussal jobbnak bizonyultak a kínaiaknál, igaz, némileg furcsa körülmények között. Az utolsó asszó előtt még 40-32-re vezettek a kínaiak, de aztán Jevhenija Breusz 13-4-re verte a mezőny egyik legjobbját, Zsung Csinget. Ez alapvetően változtatta meg a helyzetet, mert így már az ukránok ellen egy szimpla győzelem sem lett volna elég a továbbjutáshoz, a körbeverésnél a találatarányt is figyelni kellett volna.

A plusz teher nem tett jót a magyar csapatnak, az ütközet végéhez közeledve látszott, hogy nagy különbségű győzelem semmiképpen sem jön össze, így némileg alább is hagyott a lendület és az ukránok 45-38-ra győztek.

A magyar csapat, amely öt éve, Rio de Janeiróban harmadik volt, ezúttal ötödik lett.

Az, hogy az ukránok legyőzték a kínaiakat, megváltoztatta a helyzetet, de mi ettől függetlenül arra készültünk, hogy az ukrán csapatot meg kell vernünk– mondta az MTI-nek Krajnyák Zsuzsanna. – “Azt gondolom, hogy nagyon egyben volt a csapat, és nagyon készültünk erre. Már reggel, a kínaiak elleni mérkőzésen is lehetett látni a tüzet, mindenki jól teljesített, de azzal tényleg nem számoltunk, hogy az ukránok megverik a kínaiakat. Ez fölborította a papírformát, mert itt egy körbeverés is lett volna, ha mi nyerünk. Számolgattuk, hogy nekünk milyen tusaránnyal kellene nyerni, és az nem nagyon állt nekünk jól, nem lett volna elég 45-43-ra nyerni, hanem negyven alatt kellett volna őket tartani. Lehet, hogy ez se tett jót, de ma ez így alakult.”

Elmondta, hogy az ukránok ellen általában ki-ki mérkőzésen “szorosban szoktak nyerni”, illetve, hogy a kerekesszékes vívásnak majdnem két éve nem volt versenye, és ő úgy látja, hogy ez sokaknak hiányzik, hiányzott, nehezen rázódnak vissza a versenyzésbe.

Arra a kérdésre, hogy mennyire volt furcsa a kínaiak ukránok elleni mérkőzése, Veres Amarilla válaszolt: szerinte, ha valaki visszanézi az utolsó asszót, láthatja, hogy mennyire küzdött Zsung.

Eredmények:
női párbajtőr, csoportmérkőzések:
Kína-Magyarország 45-37
Magyarország-Egyesült Államok 45-13
Ukrajna-Magyarország 45-38