Hirdetés
Tokióból jelentjük

Hárspataki Gábor: szomorú vagyok, de büszke is a bronzéremre

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Nagy Roland
2021.08.06. 15:11

Gáborral még az olimpia előtt beszéltem, és akkor nagyon elszánt, és magabiztos sportoló benyomását keltette. Arra a kérdésemre, hogy mi a terv, annyit mondott, felmegyek és mindenkinek szétrúgom a hátsóját. Az utóbbi szó helyett mást használt, de ha megengedik, most nem írnám le...

Hirdetés

Aztán tényleg jött, lendületből, szinte a repülőtérről, és ha nem is azt a testrészt találta el a döntő pillanatban, amitől korábban beszélt, a legjobb időzítéssel, a drámát a végsőkig fokozva jutott be az elődöntőben a karatésok 75 kg-os súlycsoportjában.

A tíz indulót két ötös csoportba sorsolták, ahol mindenki küzdött mindenkivel, és Gábor továbbjutása a negyedik mérkőzésétől függött, ahol japán ellenfele az utolsó másodpercig vezetett. De ekkor eszébe jutott a magyar fiúnak, amit a sportpszichológusa mondott neki: ha túl sok gondolat jár a fejeben, hallgasson az edzőjére. Fischer Mihály pedig csak annyit kiáltott neki: “Rúgd fejbe!”

Hirdetés

Gábor pontosan ezt tette az utolsó pillanatban, így pontszámai alapján megnyerte a csoportját, ami azzal járt, hogy az elődöntőben a sportág legendájával, az azeri Agajevvel kellett küzdenie. 

Gábor korábban annyit mondott nekem a nagy öregről, hogy az olimpiai mezőnyből már mindenkit legyőzött legalább egyszer, a 36 éves Agajevet még soha.

A győzelem most sem jött össze, az azeri könnyedén nyert, de Hárspataki Gábor így is bronzérmes lett, és mivel a sportág most szerepel először az ötkarikás játékok programjában, ez a magyar karate első érme olimpián.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezek után minden idők legkanyargósabb és legszűkösebb interjúzónájában Gábor nyilatkozott is a Győr Plusznak:

“Nagyon szomorú vagyok, nem akarok sírni, de nem erre számítottam. Az ellenfelem sok olyan akcióért kapott pontokat, amik nem voltam értékelhetőek. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult a ehhez a sikerhez, hiába vagyunk amatőr sportág, komoly stáb dolgozott együtt. Sajnálom, hogy így zártam le, ezzel a 7-0-val, de legalább a bronzérem meglett. Az olimpia előtt aláírtam volna az éremszerzést, főleg egy ilyen sorsolás után, hogy a mi csoportunk nagyon kiegyenlített volt, bárki tovább juthatott volna.”

Gábornak a második meccsen eltört az orra, úgy gondolja, ez a sérülés zavarta a küzdelmekben.

“Féltettem kicsit a fejemet, de az akarat vitt előre. Sajnálom nagyon a végét, szerintem még soha nem kaptam ki 7-0-ra, ez szíven ütött, de majd elfogadom valahogy. Hosszú út volt ez azóta, hogy kiderült, Tokióban lesz karate a programban. Eldöntöttük az edzőmmel, hogy itt akarunk lenni, és az érem az meg valami csoda. A hat hetes felkészülésem jól sikerült, és ez megelőzően, miután elkezdtem mentáltrénerrel dolgozni, beindult az érem lavina, reméltem, hogy összejön az olimpián is. Vannak még terveim, 2023-ban Budapesten lesz a világbajnokág, az meg akarom nyerni!” – mondta Gábor a bronzérem megszerzése után.

Galéria: MTI/Kovács Tamás

Mondtam Gábornak, hogy fejrúgás kell, és bejött a japán ellen. Az elődöntőben rutinos ellenfél jött, Agajev egy klasszis, nekünk meg van még hova fejlődni. A második meccsnél láttam, hogy eltört Gábor orra, az nyilván zavarta a koncentrációban. Gábor még fiatal, de meghatározó versenyző lehet a felnőttek között, az út most kezdődik, mi Budapesten világbajnoki címet akarunk nyerni. A magyar karate a világ legjobbjai köze tart, és oda is fog érni” – nyilatkozta Hárspataki edzője Fischer Mihály.

Kapcsolódó témák: #karate | #Magyarock | #Tokió2020 | #Tokióból jelentjük |
likeold
a fb oldalunkat