Izgalmak Tanzániában, avagy ahol nincs rendszer, mégis rend van!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Magyar Vöröskereszt
2024.01.31. 20:58

Folytatódtak az izgalmak, sűrű időbeosztással élik meg az eseményeket a Tanzán Kaland önkéntesei. A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezetének képviselői a helyi szervezet működését ismerhették meg, de utazásuk alkalmával az ország jellegzetességeivel is szembesülhettek, mint például a közlekedés sajátosságaival, ahol ugyan nincs rendszer, mégis rend van.

A Tanzán Vöröskeresztnél járva annak igazgatójával és menedzsment csapatával találkoztak még kedden a magyar önkéntesek. „Bemutatták a tevékenységüket, ami a legfontosabb az a CEA, ez tulajdonképpen egy kommunikációs program és annak szabályrendszere. Azt tartalmazza, hogy hogyan létesít kapcsolatot a vöröskereszt a legalsóbb szintű közösségekig. Fontos, hogy Afrikában ezeknek a közösségeknek helyi vezetői vannak, jelentős részük önkéntes, de kulcsfontosságú az együttműködésük” – kezdte a beszámolót Papp Zoltán. Mint kiderült az ottani szervezetnek több jelenleg is futó projektje van, az egyik a kigomai befogadóállomás, ahova a magyar delegáció is ellátogat a napokban, de más programok is szerepelnek az ágendában.

„Hatalmas esőzés sújtotta Tanzániát tavaly év végén. Az áradások az ország nyugati részén voltak főként, ezeknek komoly hatásai voltak, ezernél több embert érintett a Hanang-hegy közelében történt természeti katasztrófa. Ennek az utómunkálataiban a mai napig részt vesz a vöröskereszt. De a covid során is az állam mellett álltak segítőként, kiemelt feladatokat kaptak, együttműködve más szervezetekkel” – tette hozzá Zoli.

Kedden egész nap prezentációk zajlottak, a házigazdák érdeklődően fogadták a magyar különítményt és a hazai szervezet munkájáról szóló tájékoztatókat. „Nagyon jó hangulatú találkozó volt, nagyon szeretnek fotózkodni, még nálunk is jobban, de természetesen ezt is szívesen vettük. Tanzániában egyébként is nagyon kedvesek és befogadóak az emberek, mindig mosolyognak. Tegnap egy 50 kilométeres utat kettő óra alatt tettünk meg, nincs kiépített járda sem, mégsem találkoztunk balesettel, úgy, hogy iszonyatos kavalkád és káosz volt ameddig csak a szem ellát. Vagyis nincs rendszer, mégis rend van” – ezt már Kun Szilvia mesélte portálunknak.

Az estét az önkéntesek egy tengerparti vendéglátóhelyen töltötték. „Olyan volt mintha az erdő közepébe mentünk volna, de aztán egyszer csak ott volt az Indiai-óceán. Egy személyes kapcsolat alapján jöttünk ide, egy helyi barátom által. Sokat szokott mesélni, például arról is, hogy rengeteg szemetet kell szedniük amit kisodor a víz a partra. Most éppen egy olyan érdekes időjárási helyzet alakult ki, hogy az óceán felől fúj a szél, így rengeteg, főleg műanyag szemetet hord ki a partra, ezt szedik össze tonnaszám” – vette vissza a szót Papp Zoltán. Vendéglátóhelyekről szólva azt is elmondták a magyar jótevők, hogy érdekes, hogy a szálláshelyeken több az alkalmazott mint a vendég, folyamatosan lesik mindenki kívánságát, figyelmesek és szorgosak.

Szerdán aztán Solomon Kimaro tiszteletbeli konzul fogadta a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezetének képviselőit. Ott tartózkodásukkor jelentkeztek be élő adásban a Győr+ Rádióban is. „Borzasztó jó ember, 11-én jövünk hozzá vissza, de biztosított minket arról, hogy addig is figyel bennünket és vigyáz ránk. Néhány hónapja Novák Katalin volt a vendége, hamarosan pedig Szijjártó Pétert fogadja” – hangzott el a Juice-ban, ahol a tiszteletbeli konzul is megszólalt, mégpedig magyarul.

„Nagyon sok turista érkezik Magyarországról, covid idején kiváltképp rengetegen keresték fel az országunkat, főként fiatalok, akik persze így vagy úgy mindig bajba estek” – mesélte nevetve Solomon Kimaro. “Lehet néha káosznak tűnik ami nálunk zajlik, de ez a rendezett káosz” – tette hozzá kedvesen a konzul.

Délután repülőre szálltak a csapat tagjai. Mbeya városában landoltak, itt vette kezdetét a 11 napos autós túra, kórház- és iskolalátogatással.

A Juice-ban adott interjú már visszahallgatható:

Kapcsolódó témák: #Magyar Vöröskereszt | #misszió | #önkéntes | #Tanzánia |