Belecsap a kalandba a csodacsapat!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Magyar Vöröskereszt
2024.01.29. 09:14

Kun Szilvia, Papp Zoltán, dr. Tóth Zsuzsanna, Pilsits Mária valamint Horváth Gyula, a bűvös ötös, a csodacsapat, akik belevágtak életük egyik legnagyobb kalandjába. A Magyar Vöröskereszt vármegyei szervezetének önkéntesei Tanzániából jelentkeztek élőben, hogy egy gyors helyzetjelentést adjanak arról, hogyan utaztak és mi történt azóta, mióta landolt a gépük az afrikai országban.

Két órás időeltolódással kapcsolódtunk össze a kalandor önkéntesekkel hétfő délelőtt. Kun Szilviát sajnos megviselte az utazás, de mint mondja már jól van. „Fáradtak vagyunk, én egyébként is félek a repülőn, közel 15 órás utazás van mögöttünk. Cukorbeteg vagyok, igyekeztem felkészülni minden szempontból, de a végén sajnos nagyon megcsapott az itt tapasztalható, párás levegő, leesett a vércukrom, úgyhogy nem éreztem túl jól magam” – idézte fel a megérkezés pillanatait a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezetének vezetője.

„A program hosszú ideje szerveződik, a fő cél az, hogy a vöröskereszttel és más humanitárius szervezetekkel kapcsolatba lépjünk, kooperáljunk, sok ötletünk van, de majd itt helyben fog eldőlni, hogy mit tudunk ezekből megvalósítani, vagy esetleg tovább gondolni” – ezt már Papp Zoltán mondta reggeli rádióműsorunkban, a Juice-ban.

A delegáció három napig bérelt autóval közlekedik a fővárosban, Dar es-Salaam-ba, így elsőként ideiglenes járművüket vették át a misszió résztvevői. „Miután elintéztük az autót és a vízumot, még nagyjából fél órát utaztunk, hogy elérjük az óceántól nem messze fekvő szállásunkat. Itt azért már érezzük az Afrika feelinget” – mesélték nevetve a különítmény tagjai. Zoli viccesen hozzátette: úgy lehet erre felkészülni, hogy nem lehet felkészülni! „Itt teljesen más az élettempó, a kommunikáció, de mindez olyan nagyon kedves köntöst kap, hogy csak rá kell hangolódnunk, le kell lassulnunk” – fogalmazott a rutinos Afrika-járó. A delegáció tagjai bevallották, valóban nehezen viselik a párás, forró klímát, de minden perce fantasztikus már most a Tanzán Kalandnak.

Dr. Tóth Zsuzsanna végül rövid tájékoztatást adott arról, hogy az elkövetkező órákban mi vár rájuk. „Hétfő délután az itteni vöröskereszttel lépünk kapcsolatba, majd angol nyelven beszámolót tartunk a magyar menekülthelyzet kezeléséről, így elsőként tapasztalatcsere a program, de kedden egy kórházat is felkeresünk, és a tiszteletbeli konzullal is találkozunk” – zárták telefonbeszélgetésünket a jótevők.

A teljes beszélgetés már visszahallgatható: