Viharos széllel, esővel jön a lehűlés

Győr+
2023.11.17. 06:20

A legerősebb széllökések sebessége pénteken a Dunántúlon, szombaton sokfelé meghaladhatja a 60-70 km/órát.

Újra változás előtt áll időjárásunk, nyugat felől ugyanis egy légörvény közelíti meg térségünket, a ciklon hidegfrontja hullámot vet fölöttünk, a keleti országrészt csak szombat estére hagyja el.

Pénteken kezdetben sokfelé szükség lesz az esernyőkre, majd a délutáni órák folyamán a csapadék súlypontja fokozatosan a keleti tájak fölé helyeződik, itt gyengülő intenzitással akár szombat délutánig is eshet. Több csapadék is keleten várható ezúttal, itt helyenként 15-20 milliméter is összegyűlhet.

A hegycsúcsokon újra havazhat.

Ugyanakkor, ahogy a front mögött hidegebb, fagyosabb levegő áramlik fölénk, az Északi-középhegység magasabban fekvő csúcsain délutántól újra havas eső, havazás válthatja az esőt, ismét van esély arra, hogy a Bükk és a Mátra csúcsai kifehéredjenek. Szombaton északkeleten, a csapadékos tájakon már síkvidéken is hópelyhek keveredhetnek az esőbe.

70-80 km/órás széllökések jönnek a front mögött.

Ahogy a front áthalad fölöttünk, egyre többfelé feltámad az északnyugatira forduló szél. Pénteken a Dunántúlon már nagy területen lehetnek viharos lökések, majd szombaton a középső megyékben és a Dunántúlon nem lesznek ritkák a 60-70 km/órát meghaladó lökések sem. A Dunántúli-középhegységben és a Balaton környékén pedig akár a 80 km/órát is meghaladhatja a legerősebb széllökések sebessége.

A front lehűlést is hoz, pénteken még 6-12, szombaton már csak 3-9 fok várható a legenyhébb nappali órákban, vasárnap hajnalban pedig országszerte fagyhat.

Forrás: Időkép

Kapcsolódó témák: #eső | #hidegfront | #ősz | #szél | #vihar |