Szeptember 29-én a világ minden táján a kávé szerelmesei ünnepelnek: a nemzetközi kávé világnapja alkalmat ad arra, hogy megálljunk egy pillanatra és újraértékeljük, mit is jelent számunkra ez a fekete arany. A csészénkben gőzölgő ital mögött évszázados történelem, globális gazdaság és milliók mindennapi szenvedélye húzódik meg.
A jeles nap alkalmából összeszedtünk pár olyan tényt, amitől garantáltan mindenki felébred, akár koffein nélkül is! A hagyomány Japánból indult, de 2009 óta már Európában is ünneplik ezt a napot.
A kávé világnapja nem csupán egy újabb ürügy a kedvenc eszpresszó vagy latte elfogyasztására, hanem emlékeztető arra is, hogy a kávé a világ egyik legfontosabb kereskedelmi terméke, amely világszerte több mint 100 millió ember megélhetését biztosítja.
A Nemzetközi Kávészervezet (International Coffee Organization, ICO) adatai szerint naponta mintegy 500 milliárd csésze kávé fogy el, ami jól mutatja, hogy a kávé nem egyszerű ital, hanem kulturális és gazdasági jelenség. Ez naponta 1,37 milliárd csésze, amely 57 millió csésze óránként, 956 ezer percenként és 16 ezer másodpercenként.
Hallottak, már a Kopi Luwakról, a világ legdrágább kávéjáról?
A cibetmacskás Malajziában őshonos négylábúaknak köszönhető. A macskaürülékből kinyert babokat megtisztítják, majd pörkölik, ezután főznek belőle kávét. Egy csésze Kopi Luwak ára egy prémium kávézóban akár 33 000 Ft is lehet.
Ám úgy tűnik, új trónkövetelő jelent meg a luxuskávék piacán, Thaiföldön, a világ egyetlen elefántmenhelyén bukkantak rá az újfajta alapanyagra.
Az elefántok által elfogyasztott kávészemek akár másfél napig is a nagytestű emlősök emésztőrendszerében ragadnak, gyomorsavuk lebontja a babban található proteint, amitől a kávé keserű ízű lesz, az így kapott végtermékből, tehát egy kellemesebb aromájú ital készíthető, valamint az elefánt által elfogyasztott cukornád, banán és további gyümölcsök egy plusz különleges gyümölcsös aromát is kölcsönöznek a kávénak.
Ráadásul sokkal nagyobb mennyiséget képesek előállítani, mint a cibetmacskás verzióból! Az elefántok által „készített” luxuskávé Black Ivory néven terjedt el, fél kilogramm 350‑520 000 forint közé tehető az ára!
A statisztikák szerint a legnagyobb kávéfogyasztók ugyanis a finnek! Évente átlagosan 12 kilót használnak fel.
A kávé készítés mesterei, a baristák között rendkívül népszerűek a gyorsasági versenyek, ahol az nyer, aki a leggyorsabban, de mégis tökéletes minőségben készít el egy eszpresszót. A jelenlegi rekordot egy olasz barista tartja, aki mindössze 16 másodperc alatt teljesítette ezt a feladatot.
Mint megírtuk, a győri kávémester, Németh János éjjel pörköli a kávét. A világ legjobb termőterületeiről szerzi be a kávébabot és mindent tud a kávéról, amit tudni érdemes.
„A világ legjobb termőterületeiről szerzi be a kávébabot Németh János, aki mindent tud a kávéról, amit tudni érdemes.” – mondta a Győr+ Médiának Németh János.