Te tudod, hogy milyen volt a Hold állása a második világháború kezdetén?

Kóka Enikő
2023.01.21. 19:09

A Hold az ember és a Föld életében egyaránt jelen van. Az emberiség hajnalán a Hold a ritmust és az időt szimbolizálta. Az idő előrehaladtával a Telihold és az Újhold váltakozásának köszönhetően kialakultak a hónapok, majd a hetek, amelyek a holdnappal, azaz a hétfővel kezdődtek.

A holdfázisok váltakozásának köszönhető az emberek által ismert árapályjelenség is. Lényege, hogy a Föld Hold felé mutató oldala a gravitációnak köszönhetően megemelkedik, a Föld ellenkező oldalán pedig lecsökken. Ez leginkább a vízre hat, és ez tekinthető a leglátványosabb következményének is.

Emellett a vízi élővilág és az emlős állatok életét is befolyásolja, a halak vándorlását, a szárazföldi állatok hangulatát és a szaporodást is. Sokan észrevehetjük, hogy bizonyos időnként házikedvencünk a megszokottnál furcsábban viselkedik. Ez szintén a Hold ciklusával függhet össze.

Bizonyított tény, hogy a holdállásnak köze van a női ciklushoz és a termékenységhez is. A Moon Phase Today oldalán érdekes tényként az is megtalálható, hogy a Hold, emberi testre gyakorolt hatásába bele tartozik a hajunk is. Ezek alapján mégsem annyira mindegy, hogy a Hold melyik ciklusában megyünk el szeretett fodrászunkhoz.

Az oldalt böngészve azt is megtudhatjuk, hogy a kék hold valójában nem is kék. Maga a jelenség annyit takar, hogy a Hold ciklusa 29 napból áll, ennek köszönhetően egy hónapba akár két Telihold is belefér. Ez a jelenség körülbelül két és fél évente ismétlődik meg, így nem mondható mindennapinak.

A kék holdak a Gergely-naptártól és az időzónától is függenek. Érdemes ellátogatni a Moon Phase Today oldalára, ahol napról-napra lehet követni a Hold jelenlegi, és jövőbeni állását.

Ha kíváncsiak vagyunk, hogy milyen volt a Hold állása a születésünkkor vagy a gyermekünk születésekor, akkor az oldal ebben is segítséget tud nyújtani. A Moon Phase Today-en egészen 100 évre visszamenőleg megtekinthetjük a holdállást. Így akinek szívügye a történelem, azok kedvükre böngészhetnek a múltunk és a holdciklusok közti összefüggésekben.

Kapcsolódó témák: #Asztrológia | #ciklus | #hold |