Tatai platán nyerte az Év Fája-díjat

Győr+
2022.10.28. 12:21

Idén harminckét jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választotta ki a tizenkét döntőst. A fákra összesen 12606 szavazat érkezett. A győztes egy különleges, 250 éves tatai platánfa lett.

Hirdetés

A 2010 óta minden évben megszervezett versennyel az Ökotárs Alapítvány a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhetett egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van, és amely szerepet játszik a körülötte élők életében.

A nyertes tatai platánfa 230-250 éves. Valószínűleg nem sokkal ültetése után megdőlt, így a földfelszínnel párhuzamosan növekedett. Kialakításakor a Cseke-tó partja nem volt kikövezve a jelenleg ismert módon, így a közvetlenül a tó partjára ültetett platánsor több példánya is megdőlt a laza szerkezetű, vizes talajon, de egyik sem feküdt fel a partfalra ilyen csodával határos módon. Szerencsére a platánokra jellemzően remekül alkalmazkodott a helyzethez és törzséből további statikai támasztó gyökereket növesztett.

A tatai Angolkert egyik legjellegzetesebb fája, közkedvelt esküvői és szerelmes fotó készítő helyszín, de a Bikini zenekar egyik nagylemezének zenekari fotója is ezen a fán ülve készült.

Egyfajta hidat képez a Cseke-tó vízfelszíne felett, a bátrabbakat egészen közel vezeti a víztükörhöz. Mások szerint, egyszerűen csak a világ leghiúbb fájával van dolgunk, aki egész évben saját tükörképét csodálja a víz tükrében.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

1 Platán “híd” a tatai Angolkertben a Cseke-tó felett-3887 szavazat
2 Gesztenyefa Angyalföldön -2964 szavazat
3 250 éves fekete nyárfa -1963 szavazat
4 A Bakáts tér Hőse -852 szavazat
5 Nagy idők tanúja – Páfrányfenyő a keszthelyi kastély parkjában-737 szavazat
6 Kincses Makkfa-552 szavazat
7 Ősi gyógyító Hársfa az évszakok jegyében-487 szavazat
8 A Hétágfa Tanösvény galagonyafái Kistótfaluban-387 szavazat
9 Akiknek már nem lesz több tavaszuk: a Lengyeli-legelő Fái-307 szavazat
10 Perkátai Öreg Tölgy – az idős fák nagykövete-296 szavazat
11 Aggastyánok (Micsky hársak)-100 szavazat
12 A gyógyító fa Petus Márta-74 szavazat

Forrás: evfaja.hu

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #év fája | #verseny |