Zöld szobatársak

Szobanövényekkel a pihentető alvásért

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.12.19. 14:55

A szobanövényekkel máris szebb, tisztább, üdítőbb, meghittebb, stresszmentesebb környezetet varázsolhatunk otthonunkból, ráadásul zöld kedvenceink alvásunk minőségét is pozitívan befolyásolhatják. Ha nem alszunk túl jól, akár a növényeket is segítségül hívhatjuk a hálószobánkban, de fontos a jó választás!

Ha tudatosan választunk magunknak növényeket, s nem csupán arra figyelünk, hogy ékességei legyenek lakásunknak, akkor bizony sokat tehetünk a pihentetőbb éjszakákért is. Fontos szem előtt tartanunk a virágok igényeit is, egy többnyire sötét hálószobába olyan növényeket érdemes elhelyezni, amelyek nem igényelnek túl sok fényt, mint például a zöldike vagy a zebrapletyka .

Az sem utolsó szempont, hogy a virágillat ne zavarjon minket éjszaka, így célszerűbb nem virágzó növényeket választanunk a hálónkba. Vannak olyan növények, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki, ez leggyakrabban a liliomoknál, a hortenziáknál és a jácintoknál fordul elő. Allergia esetén még a lakásba se vigyük be az irritáló növényeket!

Fontos tudnunk, hogy a sötét helyiségekben, valamint éjszaka a növény nem fotoszintetizál, hanem lélegzik, ez pedig azt jelenti, hogy oxigént vesz fel, és szén-dioxidot bocsát ki.

Nem minden növény egyforma, akadnak olyanok is, amelyek jobban tisztítják a levegőt, s megkönnyítik számunkra a légzést és az éjszakai alvást, mivel sok oxigént szabadítanak fel, és felszívják az álmunkban kilélegzett szén-dioxidot.

Nézzük csak, milyen növények közül célszerű válogatnunk, amelyek segítik az alvásunkat!

1. Aloe vera: levegőt tisztít és sebet gyógyít


2. Anyósnyelv: éjszaka oxigént termel


3. Zöldike: megköti a méreganyagokat


4. Bambuszpálma: meleg, tiszta érzést ad


5. Areca pálma: természetes pára a hálószobában

Aki tehát nem jó alvó, érdemes ezekkel a növényekkel díszítenie hálószobáját, hátha a zöldektől valóban könnyebbé válnak a nehéz éjszakák. Ha kipihenten ébredünk ugyanis, akkor minden sokkal jobb a nap folyamán: több az energiánk, jobban tudunk koncentrálni, és a hangulatunk is nagymértékben javul.

Aki még többet olvasna ezekről a pihentető alvást segítő növényekről, az kattintson IDE!

Forrás: divany.hu


Kapcsolódó témák: #alvás | #növény | #otthon |