Hit, hűség, humor

„Sokkal többet szeretnénk együtt lenni”

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2024.02.12. 10:10

Városunkban is számtalan programot kínál a február 11–18. között zajló házasság hete, mely Magyarországon és a világ számos országában a házasság és a család értékeire hívja fel a figyelmet. Ennek apropóján beszélgettünk a négygyermekes házaspárral, Lőrincz Klaudiával és Attilával.

Mi kell a jó házassághoz?

Kölcsönös bizalom, beszélgetés, belátás. Az, hogy mindkét fél felismerje: a házasság nem működik magától. Szükséges hozzá lemondás, áldozathozatal, elfogadás, megbocsátás, önzetlenség, odaadás a másik fél, a közös szövetség javára, ami ugyanakkor harmóniát, szeretetteljes kapcsolatot eredményez.

Mi az önök házasságának az alapja?

A kölcsönös odafigyelés, egymás elfogadása, a gondoskodás és nem utolsósorban az, hogy tiszteljük és szeretjük egymást. Az istenbe vetett hit nélkül ez nem menne, a házasságunk alapja a hűség, nagycsaládos létünk fontos eleme a humor.

Milyen buktatói vannak a házas életnek?

Ha nem szakítunk időt az egymással való beszélgetésre, és hagyjuk, hogy csak úgy történjenek a dolgok. Ha nem figyelünk oda, ha elmegyünk egymás mellett. Nehézségek, küzdelmek, fokozatosan épülő falak minden házasságban vannak és valószínűleg lesznek is.

Megkönnyíti vagy nehezíti a párkapcsolatot a nagy család?

Klaudia: A négy gyermekünk életünk legcsodálatosabb ajándéka, de az tény, hogy ez nem mindig felhőtlen napokat jelent. Meggyőződésünk, hogy a nehézség nem feltétlen a gyermekek számától függ. Ahogy nőnek, jönnek az újabb és újabb megoldásra váró helyzetek. Azt vallom, hogy ha mi ketten harmóniában vagyunk, és a jó Istent hívjuk segítségül, akkor jöjjön bármilyen nehézség, együtt megoldjuk.

Attila: Mindketten nagy családról álmodtunk, így panasznak helye nincs. Izgalmas dolog nagy családban élni, hiszen mindig történik valami. A kicsik tanulnak a nagyoktól és fordítva.

A gyerekek és a munka mellett jut-e idő kettejükre?

Ez egy folyamatos küzdelem. Ami reményre ad okot, hogy sokkal többet szeretnénk együtt lenni, mint amennyi adatik. Mindketten tudjuk, hogy most főként szülőként kell helytállnunk. Igyekszünk azonban keresni és megélni azokat az értékes pillanatokat, amikor kettesben lehetünk.

Mennyire fontos a felnőtt lét, a családi élet alakításában az otthonról hozott példa?

Klaudia: A szülői példa fontos és megkerülhetetlen az ember életében.

Attila: Az otthonról hozott mintákból van, amit követünk, és van, aminek éppen az ellenkezőjét építettük be az életünkbe. Ez így van rendjén, és ettől a mienk.

Mit tanácsolnak a párválasztás előtt álló fiataloknak?

Talán azt, hogy ne önmaguk boldogságát keressék a párkapcsolatban, hanem azt, hogy a másikat hogyan tudják boldoggá tenni, és mit tudnak a közös életük javára fordítani.

Kapcsolódó témák: #házasság | #Házasság hete | #szerelem |