Műanyagmentes július – Változtass kis lépésekkel!

Győr+ Fotó: Győr+ archív
2024.07.06. 12:29

A Műanyagmentes július egy nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezés problémájára, és ösztönözze az embereket a műanyagok használatának csökkentésére.

A műanyag szinte mindenhol jelen van az életünkben, számos formában használjuk és könnyíti meg a mindennapokat, azonban a környezetet nagymértékben károsítja, mivel egyáltalán nem, vagy nagyon lassan bomlik le. A műanyaghulladék hatása nemcsak a környezetre, de az egészségünkre is káros. A nano- és mikroműanyagok ugyanis bekerülnek a táplálékláncba, így az emberi szervezetbe is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a nano- és mikroműanyagok hosszú távon számos egészségügyi problémát okozhatnak. A mozgalomhoz való csatlakozással mi is tehetünk a környezetünk és egészségünk védelmének érdekében, pár apró változtatás szükséges csak a műanyagmentesség felé.

A lényeg a szemléletváltás, alternatívákban gondolkodjunk, mivel tudjuk helyettesíteni az adott műanyagot. Apró változtatásokkal, tervezéssel sokat tehetünk és környezettudatosabbak lehetünk.

Pár hasznos tipp a műanyagmentes élethez:

– Vásárláshoz vigyünk magunkkal kosarat vagy vászontáskát.

– Műanyag palack helyett állandósítsunk üveg kulacsot.

– Zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor válasszunk textilzacskót.

– Ha új ruhát vásárolunk, figyeljünk rá, hogy pamutból, tiszta pamutból legyen!

– Jégkrém helyett válasszuk a fagyit tölcsérben!

Reggelit, uzsonnát újratasakba, újraszalvétába csomagoljunk!