Milyen magas lesz a gyermekünk?

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.11.03. 15:29

A szülők általában nagyon kíváncsiak, főleg, ha a gyermekükről van szó. Még meg sem született a pici, de már elképzelik, vajon milyen külső és belső tulajdonságokkal érkezik a világra, kire hasonlít majd. Azt is sokan találgatják, milyen magasra nő majd a csöppség, és van is módszer arra, hogy ezt egy kis számolással megpróbálják megtippelni – persze az már kérdéses, hogy mennyire hihetünk ezeknek a kalkulációknak.

Amit tudunk, hogy a magyar férfiak átlagmagassága mindössze 176 centiméter, a nőké pedig csupán 164 centiméter. Ami a gyerekeket illeti, többnyire elmondható, hogy minden generáció túlnövi az előzőt, tehát várható, hogy a gyerkőcök egy-két centivel magasabbak lesznek szüleiknél – de, hogy ez a magasság mennyiben tér el a magyar átlagtól, az egyénenként eltérő lehet, és leginkább a genetikán múlik. Az öröklődés tehát a döntő, de kicsit azért befolyásolhatja a dolgot a környezet és az életmód is, ráadásul számíthat még a vitamindús étkezés, a sok alvás és mozgás, valamint a friss levegő.

A végleges testmagasságot csak húszéves korukra érik el a fiatalok, ráadásul a növekedés nem egyenletes ütemben történik, úgyhogy addig a szülők várhatnak, hogy kiderüljön számukra is, mekkorára nő a csemetéjük, mit alkotott a genetika. Vagy, ha kedvük tartja, a számokat segítségül hívva megpróbálhatják megjósolni a centiket. Ha a gyermek két-két és fél éves korában megszorozzuk kettővel a testmagasságát – amikor körülbelül elérte a végleges testmagasságának felét –, akkor közelítőleg előre is megkaphatjuk a számot. De van más módszer is!

Ha összeadjuk a szülők testmagasságát centiméterben, és elosztjuk kettővel, majd a kapott értékből még levonunk hat és fél centit lányok esetében, ha fiúknál számoljuk, akkor pedig hozzáadunk hat és fél centit, akkor megkaphatjuk, milyen magasra nő a gyermekünk.

Ez a kalkulátor azonban plusz-mínusz tíz százalék tévedést is megenged, tehát inkább csak sejteti, hogy mi lesz a valódi érték. Ám az eredménye körülbelül egybevág egy másik módszerével, amelynél a lányok esetében az apai magasságból kell levonni tizenhárom centit, a fiúk esetében pedig az anyaihoz hozzáadni ugyanennyit.

Lehet tehát számolgatni, ha van kedvünk, de valójában körülbelül majd a gyermek húszéves korában kiderül, igazat mondtak-e a kalkulációk.

Forrás: gyerekszoba.hu

Kapcsolódó témák: #család | #gyerekek |