Házi praktikák

Milyen gyakran kell vízkőteleníteni a kávéfőzőt?

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.09.03. 08:57

A legtöbb háztartásban alap kellék a kávéfőző. Ma már létezik automata, kapszulás, filteres és a jó öreg kotyogós sem ment ki a divatból. Vízkőteleníteni azonban mindegyik készüléket ajánlott rendszeres időközönként, azonban sokan tanácstalanok hogy mivel érdemes és milyen gyakran ajánlott.

Sokaknak a kávé a reggeli szokás részévé vált. Azonban a vízkőtelenítés és a gép tisztítása már kevésbé épült be a rutinba, ami a gép élettartamát jelentősen csökkenti. Tisztítás nélkül a víztartályban elszaporodhatnak a gombák és a baktériumok is. Ha elmulasztjuk a vízkőtelenítést, akkor a lerakódás tönkreteszi a kávéfőzőt, és a lefőtt kávé íze sem lesz az igazi. 

Havonta egyszer érdemes vízkőteleníteni a készüléket

A modern készülékek legtöbbje már jelzi mikor jött el az ideje a vízkőtelenítésnek. A dolog pikantériája, hogy ez háztartásonként teljesen eltérő lehet, mivel mindenhol más a víz keménysége. 

Akár régebbi típusú, akár új, “okosabb” készülékünk van, érdemes havonta vízkőteleníteni, illetve a kávéval érintkező alkatrészeket naponta elmosni. Külön figyelmet érdemes fordítani a tejhabosító alkatrészre, amit minden használat után el kell mosni. Ennek hiányában penész alakul ki, ami súlyos megbetegedéseket okozhat.

Amennyiben a kávéfőzőnkön nincs vízkőtelenítő program, házilag sem bonyolult a művelet elvégzése. Lehet kapni előre legyártott vízkőtelenítő készítményeket, azonban otthoni hozzávalókkal is könnyen meg lehet oldani a karbantartást.

Környezetbarát megoldások a tiszta készülékért

Biztos mindenki hallott már az ecettel való vízkőtelenítésről, ami a legtöbb háziasszony adu ásza a háztartásban. Elég a víztartályba 2:1 arányban 10%-os ecetes vizet önteni, kicsit állni hagyni, majd addig főzni a kávét amíg a “lefőzött” víz tiszta nem lesz, és a szag el nem illan. Ennek az adaléknak vízkőtelenítő és baktériumölő hatása is van, azonban az ecet szagától nehéz megszabadulni, ami miatt sokan ódzkodnak ettől a megoldástól. 

Kíméletesebb szagok terén a citromsavas tisztítás. Környezetbarát, illat- és méreganyagoktól mentes, mely ugyanolyan elven működik, mint az ecetes tisztítás. Elegendő egy-két kanál citromsavat langyos vízben feloldani, majd átfőzni egymás után több alkalommal a gépet a keverékkel. Gyógyszertárakban és bioboltokban könnyen beszerezhető, olcsó és környezetbarát megoldás.

Kapcsolódó témák: #kávé | #környezettudatosság | #tisztítás |