Micsoda hang! Ő lehet az új Pataky Attila?

Szigeti Sándor Fotó: Youtube
2023.09.12. 19:43

Természetesen Pataky Attilából csak egy van, mégis elképesztő, hogy Zelenák Gyula hangja mennyire hasonlít az EDDA frontemberének hangjához. Megkérdeztük, ő pedig elmesélte, mi a története.

Ha a rádióban szólna Zelenák Gyuszitól valamelyik legendás EDDA sláger, valószínűleg kevesen mondanák meg, hogy nem Pataky Attila adja elő, a két zenész hangja közötti hasonlóság ugyanis egészen elképesztő. De nem csak a hangszínük hasonló, Gyuszi az évek során elsajátította azokat a finom díszítéseket is, amelyek Pataky Attila énekét és előadását egészen egyedivé teszik.

Még kölyökkoromban kezdődött az egész, a nővérem sok Lordot és EDDA-t hallgatott otthon, én pedig elkezdtem a dalokra ráénekelni. Azt mondták, ez nem is olyan rossz. Az áttörést egy Som Lajos emlékkoncert hozta meg néhány éve Mezőtúron, utána elkezdtek fellépésekre hívni” – mesélte a Győrplusznak a Tolcsváról származó énekes, aki számára a zene egyelőre hobbi, civilként teljesen más területen dolgozik, korábban például egy takarítócége volt.

Vagy 15 évvel ezelőtt a miskolci EDDA majálison Attila felhívott a közönségből a színpadra, 4-5 ezer rajongó állt ott a nézőtéren. Látásból ismertük egymást, ő pedig adott nekem egy lehetőséget. Az „Elhagyom a várost” című híres EDDA-bluest énekelhettem el, fantasztikus érzés volt” – emlékszik vissza Gyuszi, aki saját dalokat is szerez, és más magyar előadók dalait (Piramis, Varga Miklós) is feldolgozta már.

Most is járja az országot, két éve pedig immár az EDDA Tribute zenekar tagja. De vajon tagja lesz-e egyszer „az igazi EDDA-nak” is? – kérdezzük tőle.

„Nem gondolkodom ebben, számomra Attila példakép, aki szerencsére továbbra is aktív, a koncerteken pedig gyakran a fiával énekel együtt.” – válaszolja.

Végül arról mesél, hogy a hangi adottságain kívül más oka is van, hogy ilyen átéléssel tudja tolmácsolni ezeket a szerzeményeket:

Nagyon sok olyan esemény, élethelyzet megtörtént már az én életemben is, amiről az EDDA dalok szólnak. Csalódások, nehéz helyzetek. Így könnyebb hitelesen megszólaltatni őket, mert tényleg szívből jönnek”.

Kapcsolódó témák: #bulvár | #sztárok | #sztorik | #zene |