Mi fán terem a méhviaszos kendő?

Szöveg és fotó: Szentgyörgyi Anna
2023.11.21. 16:07

A csomagolás fókuszával meghirdetett Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából körülnéztem a konyhámban, mi az, amivel valóban eredményesen csökkentem háztartási hulladékunkat és mi az, amiben még fejlődnöm kell. Büszkén nyugtáztam, hogy a méhviaszos kendők használata nálunk a családban sikersztori. Cikkemben annak jártam utána, hogyan készülnek ezek a termékek, miért népszerűek és Győr környékén hol lehet megbízható forrásból beszerezni őket – mert nem mindegy, mibe csomagolom, amit megeszek. 

A győrújbaráti Füles Családi Méhészet képviseletében Fülesné Bízó Henriettával egy kellemes tea – és jó sok méz – fogyasztása közben beszélgettünk családi méhészetükről, fenntarthatóságról és az általa nagy szeretettel készített méhviaszos kendőkről. 

„Több mint húszéves múltra tekint vissza méhészetünk. Százhetven család méhünk van, akik a Sokorói-dombság szép akácfáiról, vadvirágos rétjeiről, repcemezőiről és a Zselic őshonos hárserdőiben gyűjtik a nektárt. Az ezekből készült mézeket értékesítjük, de van piaca a virágpornak, propolisznak és méhviasznak is. Saját célra is gyűjtünk és főzünk ki méhviaszt, hiszen évek óta ezzel készítem családtagjaim számára a méhviaszos kendőket. Idén vásárlóközönségünk körében is felmértem az újrahasználható kendőkre, tasakokra való igényt, s örömmel konstatáltam, hogy szívesen vásárolják.” – meséli lelkesen Heni, miközben egy újabb kanál mézet kever jóízűen teájába.

Hogyan készülnek a kendők?

A méhviasz a méhek anyagcsereterméke, amelyből a lépet építik és amellyel utódaikat és a nektárt fedik le, illetve védelmezik. A méhviasz ezen természetes antibakteriális és tartósító tulajdonságát kihasználva készíti Heni a csomagolási célra használható kendőket és tasakokat. 

Alapanyagként minden esetben STANDARD 100 by OEKO-TEX® minősítésű pamuttextilt használ, amelyet vegyszermentes, de hatékony mosással tisztít meg ecet és mosószóda segítségével, majd egy újabb fertőtlenítést végez az anyagon vasalóval. Az így előkészített pamutot saját forrásból származó, többször főzött, élelmiszer tárolására alkalmas tisztaságú méhviasszal kezeli.

Miért előnyös a méhviaszos kendő használata?

A méhviaszos textilek kiváló alternatívái az egyszer használatos alufóliának, folpacknak és szalvétának, sőt, antibakteriális, vízlepergető, gombaölő és tartósító tulajdonságuk révén többek is egyszerű csomagolási alternatívánál. A viasznak köszönhetően a textil könnyen formázható; kezünk melegétől az anyag meglágyul és felveszi az abba csomagolt termék formáját.

S, ha már az Európai Hulladékcsökkentési Hét apropóján járom körbe a témát, érdemes kiemelni, hogy a méhviaszos kendők megfelelnek a bűvös 3R-nek: Reduce – csökkentsd a hulladékot, Reuse – használd újra, Recycle – hasznosítsd újra! A textilek használatával csökkenthetjük kommunális hulladékunkat és számtalanszor újra használhatjuk őket. Szavatossági idejük – hozzávetőlegesen egy év – lejártával kis mennyiségben komposztálhatók, vagy a kandallóban gyújtósként használhatók.

Mire kell figyelni a használat során?

A méhviaszos kendőkben, tasakokban pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, szendvicset egyaránt tárolhatunk, hatékonysága érdekében csupán a légmentes zárásra érdemes odafigyelni. Egy pucolt banán akár öt napig is frissen tartható vele a hűtőben, de a textil a fagyasztóban is megállja a helyét. Kerüljük a használatukat húsok, halak és meleg ételek esetében! A kendők langyos vízzel, luffa- vagy erre a célra kijelölt mosogatószivaccsal, szükség esetén kevés mosogatószerrel tisztíthatók. A Füles Méhészettől hamarosan vásárolhatunk formázott méhviaszt is, amely segítségével könnyen felújíthatjuk megviselt textileinket.

Hol lehet beszerezni?

„Könnyű minket megtalálni! Termékeink megvásárolhatók a méhészetben, jelen vagyunk a környékbeli piacokon, s nem rég a Komáromi Kosár Közösséghez is csatlakoztunk termelőként. Számomra nagyon fontos a vásárlókkal való közvetlen kapcsolat, mindig örömmel beszélgetek az érdeklődőkkel és szívesen fogadom visszajelzéseiket.” – mondja Heni. 

A termelő és vásárló között létrejött adás-vétel az ellátási lánc minimalizálásának leghatékonyabb módja. Azáltal, hogy fogyasztóként közvetlenül a termelőtől vásárolunk, jelentős mértékben csökken az ökológiai lábnyomunk, hiszen az adott terméket nem nagyüzemben állítják elő, azt nem szükséges külön csomagolni, szállítani, tárolni és külön kereskedői profittal értékesíteni. Sőt, bizonyos esetekben a csomagolás visszaforgatható lehet a termelőhöz – ahogy a Füles Méhészet esetében is -, így tulajdonképpen zéró hulladék keletkezik.

„A körforgásos gazdaság jegyében lehetőséget adunk arra, hogy a vásárló korábban már használt, akár címkézett, de feltétlenül tisztára mosott dunsztos üveggel érkezzen hozzánk. Szívesen megtöltjük az üvegét mézzel, majd lemérjük a töltősúlyt. Így természetesen, az üveg díjával csökkentett árat szükséges csupán kifizetnie. A már nem használt Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) termelői mézesüvegeket is örömmel visszavesszük, sterilizáljuk és újra használjuk. Mindemellett, minden kedves vásárlót arra biztatunk, hogy kosárral vagy vászonszatyorral érkezzen a piacra, ne kelljen egy-egy újabb táskát, csomagolást beszereznie.” – részletezi Heni a csomagoláscsökkentés érdekében tett erőfeszítéseiket.

A napjainkban növekvő mennyiségi tendenciát mutató csomagolási hulladék környezetre gyakorolt hatása drámai mértékű. Becslések szerint az ebből származó szén-dioxid kibocsátás mértéke 2030-ra eléri a 66 millió tonnát. A csomagolási hulladék azonban nem csak légkörünket szennyezi, hanem talajainkat, valamint a tengeri környezetre nézve is súlyos következményekkel jár. Ezt a káros hatást Te is csökkentheted, ha kosárral mész piacra és visszautasítod az egyszer használatos nejlon zacskókat és papír tasakokat, ha az alufóliát méhviaszos kendőre cseréled háztartásodban vagy ha újratölteted üvegedet 100% hazai, termelői mézzel. Rajtad is múlik!

További cselekvési tippekért látogass el az Európai Hulladékcsökkentési Hét honlapjára: https://ewwr.eu/get-inspired/#good_habits