Mézes élet fűszerezve: papírkép és szaloncukoröntő forma az ünnepi készülődés jegyében

Győr+ Fotó: ROMER.HU
2025.12.09. 15:33

Morzsák a mézeskalács történetéből címmel látható kiállítás az Esterházy-palotában. A tárlathoz kapcsolódva karácsonyfadísz és szaloncukor készítésre is várják az érdeklődőket a múzeumba.

A kiállítás 2026. május 3-ig, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig tekintehő meg.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum a BTM Kiscelli Múzeummal együttműködésben létrejött időszaki kiállítása a méhviasz-gyertyakészítéssel szorosan összefonódó bábsütő szakma múltjával ismerteti meg a látogatót, bepillantást nyújtva a kis vidéki műhelyekbe, egy befolyásos győri dinasztia, a Zechmeisterek mézeskalácsos vállalkozásába és egy pesti főcéhmester, Beliczay Imre és leszármazottainak nagyszabású üzemébe.

Papírdíszek, szaloncukoröntő forma és módlik a Komondy család mézeskalácsos műhelyéből. Győr, 20. század első fele.

T. Városi Ágnes néprajzos muzeológus, a tárlat kurátora kutatásai szerint a 19. század második felétől a tömeges cukortermelés hatására a mézeskalácsosok is egyre több cukrászati terméket készítettek, és a 20. századra sokan cukrász képesítést szereztek közülük. Erre azért is szükségük lehetett, mert az 1920-as években a két mesterség közötti civakodásokra válaszul a kereskedelmi miniszter szabályozta, hogy mely termékeket mely szakma képviselői árusíthatják.

A mézeskalács-készítés a bábsütők kiváltsága maradt, ám a dekoratív cukrászati termékekkel továbbra is igyekeztek felvenni a versenyt. Az egyszerűen elérhető, de látványos eredmény érdekében már a 19. század végén is papírképekkel, úgynevezett biletekkel díszítették portékáikat. A nyomdai úton előállított és mintakönyvekből rendelhető ábrázolások nagyban hozzájárulhattak a színes motívumok terjedéséhez, így például a Mikulás figurájának állandósulásához is.

 A tárgyakat a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum néprajzi gyűjteménye őrzi. 

A győri Komondy család – akiktől ezek a képecskék fennmaradtak – egyike volt azoknak a több generáción át működő műhelyt vezető mézeskalácsosoknak, akik kiváltották a cukrász iparengedélyt. Ünnepek idején karácsonyfadíszeket, sőt szaloncukrot is készítettek fondantból. A függődíszeket gipszből készült „módlik”, a szaloncukrot pedig lécre felsorakoztatott faformák segítségével formázták meg. A pontos technikát a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum december 20-i adventi programján sajátíthatják el a résztvevők.