Meghökkentő magyar lánynevek

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.12.21. 09:00

A meghökkentő magyar utóneveket valahogy nehéz lenne megunni, mindig akadnak olyanok, amelyekről még nem is hallottunk. Ezúttal is hoztunk néhány nem mindennapi lánynevet.

Az anyakönyveztethető nevek listáját, főleg, ha az újakról van szó, akkor nem lehet megunni, de a régi gyöngyszemek között is jó nézelődni. Sokan olvassák el, milyen utónevek közül váozgathatnak Magyarországon a szülők, nem csak azért, mert épp saját gyermeküknek keresik a megfelelőt, hanem mert jócskán akadnak furcsa, meghökkentő, megmosolyogtató névváltozatok is, amelyekre jó rácsodálkozni.

Ezekkel a lánynevekkel szerintünk például még nem sokan találkoztak a játszóréten!

1. Anneke

Ez a dán-germán eredetű név azt jelenti, szívesség, kegyelem és a skandináv országokban az Anna egyik becézője. Rendkívül ritka női névnek számít, hivatalos névnapja sincs a hazai naptárban, pedig Magyarországon is adható a kislányoknak.

2. Csuda

Magyar eredetű keresztnév, jelentése egyértelmű, annyit tesz: csoda. Ennek a lánynévnek sincs hivatalos névnapja és a rendkívül ritkán adott keresztnevek közé sorolható.

3. Dzsámília

Arab eredetű női név, a Dzsamila egyik alakváltozata. Ennek a rendkívül ritka névnek május 30-ra esik a névnapja, és azt jelenti, szép leány.

4. Giszmunda

Ennek a germán eredetű női névnek négy igen sokatmondó jelentése van, mégsem győzi meg a szülőket. A Giszmunda annyit tesz, nyíl, nyílvessző, védelem, hajtás. Névnapja szeptember 24-re esik.

5. Inna

Szláv eredetű női név, ami gyors folyású, tiszta vizű patakot jelent. Ez is a rendkívül ritka nevek közé tartozik, és nem rendelkezik hivatalos névnappal.

6. Krimhilda

Német eredetű név, ami azt jelenti, álarcot viselő, sisakos harcos. Az elszórtan előforduló nevek közé sorolják, névnapja kivívott magának egy helyet a magyar naptárban, méghozzá november 17-re.

7. Monszerát

Latin gyökerekkel rendelkező női név, ami annyit tesz, szaggatott vonalú hegylánc. Bár gond nélkül anyakönyvezhető hazánkban, hivatalos névnapja nincs.

8. Opika

Valószínűleg kevesen találnák ki, hogy ez az elszórtan előforduló női név magyar eredetű, és az Apor férfinév női változata. Jelentése is különleges, annyit tesz, apácska. Két névnap közül is választhatnak azok, akiknek netán megtetszik: február 2. és július 15.

9. Psziché

Meglepő, de igaz, hogy ez is az anyakönyvezhető nevek közé tartozik: görög eredetű mitológiai név, ami azt jelenti, lélek. A névnapját április 9-én és szeptember 7-én lehet megünnepelni.

10. Szixtin

Ez a Szixtusz férfi név női megfelelője. Amellett, hogy azt jelenti, a család hatodik gyermeke, kifejezi azt is, hogy viselője finomlelkű és simulékony. Három névnapja is van: március 28., április 6., augusztus 6.

Forrás: nlc.hu

Kapcsolódó témák: #család | #gyermekek |