Megdőlt a világrekord, 30 évesen és 266 naposan jegyezték be a legöregebb kutyát

Győr+ Guinessworldrecord.com
2023.02.03. 15:42

Két héttel azután, hogy Spike-ot a világ legidősebb kutyájává nyilvánították, a Guinness Rekordok Könyvébe bizonyíték érkezett egy idősebb kutyáról. A minden idők legidősebb kutyája, Bobi névre hallgat és már 30 éves is elmúlt.

Bobit a születésekor bejegyezték a portugál kormány háziállatokról vezetett adatbázisába, amit az állatorvosok országos szövetsége kezel és megerősítették, hogy a kutya tényleg közel 31 éve született meg – derült ki a Guinness-világrekordok közleményéből. Korával lekörözte a valaha volt legidősebb kutyát, Bluey-t (1910-1939), aki egy ausztrál pásztorkutya volt és a maga 29 évével és 5 hónapjával egészen eddig tartotta a rekordját.

Bobi négy hím kölyök egyikeként született a Costa család fatárolójában. Mivel nem tudták volna őket ellátni, ezért a családapának cselekednie kellett.

A ma 38 éves Leonel Costa azt mondta, hogy mindig is sok kutyájuk volt. Sajnos abban az időben az idős emberek, akiknek nem lehetett több állatuk otthon, normálisnak tartották, hogy egy lyukba temessék az állatokat, hogy ne éljék túl. A nagy sietségben nem vette észre senki, hogy egy kölyök hátra maradt.” – magyarázta Leonel, aki abban az időben még csak 8 éves volt.

Leonel és testvére megtalálták a kiskutyát és úgy döntöttek, hogy titokban tartják Bobi létezését. Amikor szülei végül felfedezték az ebet, a fiatal kölyök már kinyitotta a szemét és késő volt. 

Bobi már kevésbé kalandvágyó, többet pihen mint szokott, látása is romlott és a járás is nehézkes számára, de egészségügyi szempontból viszonylag problémamentes életet él. Bobi egy fajtatiszta Alentejo masztiff, amelyek átlagosan 12-14 éves korukig élnek.

Leonel szerint az egyik legfontosabb tényező, ami miatt a kutya ilyen hosszú életet tud élni, az a nyugodt, békés környezet, távol a várostól. Az idős kutya soha nem volt láncra kötve, és mindig élvezte a szabad barangolást.

Bobi különleges, mert ránézni olyan, mintha azokra az emberekre emlékeznénk, akik a családunk részei voltak, és sajnos már nincsenek itt, mint például az apám, a bátyám vagy a nagyszüleim, akik már elhagyták ezt a világot. Bobi ezeket a generációkat képviseli” – mondta Leonel, aki egészen a közelmúltig nem gondolta, hogy Bobi a világ legidősebb kutyája, azt meg végképp nem sejtette, hogy ő lesz a valaha élt legidősebb kutya is.

Kapcsolódó témák: #Bobi | #Guinness-rekord | #háziállat | #kutya |