Lehűlést és többfelé kiadós csapadékot hoz a hétvége

Győr+ Illusztráció: Depositphotos
2023.09.22. 06:42

Szombaton egy hidegfront érkezik nyugat felől, de nem tart sokáig az őszies idő, jövő hét elejétől visszatér a nyár.

Nyugat felől egy hullámzó hidegfront közelít felénk, melynek előterében pénteken dél-délnyugat felől igen meleg levegő érkezik majd fölénk, így a legmelegebb tájakon 32-33 fok is lehet, akár a melegrekord is megdőlhet.

Szombatra virradóan a front eléri hazánkat, hullámot vet térségünk fölött. Eleinte a Dunántúlon és a középső tájakon okozhat sokfelé kiadós esőt, záport, illetve zivatarokra is számítani kell, majd szombat estére az addig naposabb keleti tájakra is megérkezhetnek a záporok, zivatarok. A szelet többfelé élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lökések kísérhetik.

Több, mint 15 fokos hőmérsékleti kontraszt jöhet.

Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt a nyugati és keleti tájak között: miközben a Dunántúl nyugati felén csak 16-20 fokra készülhetünk, addig az ország középső harmadán 21-26, keleten még 27-32 fokot mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban.

A kontraszt várhatóan vasárnap is megmarad, de már nem lesz ennyire éles, a csúcshőmérséklet ezen a napon 16 és 27 fok között alakulhat. Az alacsonyabb értékeket a Dunántúlon mérhetjük, a legmelegebbet pedig továbbra is keleten, délkeleten. Szárazon a hét utolsó napját sem ússzuk meg, sokfelé várható eső, zápor, főként a Dunától keletre zivatarok is lehetnek. Országszerte feltámad, nyugaton és északkeleten, valamint zivatarok környezetében viharossá fokozódik az északi-északkeleti szél.

Helyenként 50-70 mm csapadék is összegyűlhet

Az ország nagy részén kiadós öntözésre számíthatunk a hétvége folyamán, a legtöbb csapadék előreláthatólag a középső országrészben és a Dunántúl keleti felén hullhat. Itt többfelé a 40 millimétert is meghaladhatja a hétvégi csapadékösszeg, de helyenként 50-70 milliméter is összegyűlhet.

Ez a hullámzó frontrendszer hétfőre távozik térségünkből, visszatér a napos, késő nyáriasan meleg idő, a maximumok ismét országszerte elérik, meghaladják majd a 25 fokot, sőt a legmelegebb tájakon a 30 fokot is megközelítik.

Forrás: Időkép
Illusztráció: Depositphotos

Kapcsolódó témák: #csapadék | #eső | #hidegfront | #ősz |