Otthon és környezet

Lakberendezőt kérdeztünk a legjobb őszi dekortippekről

Fotó: Seres-Ölveczki Kriszta
Ihász Nóra
2021.10.15. 09:59

Hogyan varázsoljuk az évszak hangulatát otthonunk falai közé? Ebben segít most Seres-Ölveczki Kriszta lakberendező, aki több mint 10 éve dolgozik a szakmában.

Hirdetés

Minden szezon tartogat kincseket. S az ősz vitathatatlanul az egyik leggazdagabb évszak ilyen szempontból: a parkban sétálva lépten-nyomon szépre bukkanunk, itt egy falevél, ott egy gesztenye, amott egy kis csipkebogyó. A sárgás, pirosas, barnás árnyalatok melegséget árasztanak, ami elég ironikus, hiszen egyre hűvösebbre fordul az idő. És hogy jön ez egyáltalán a dekoráláshoz? Már sejthető: rengeteg „eszköz” hever a természetben arra, hogy őszies atmoszférát kölcsönözzenek a lakásunknak. Ezt Seres-Ölveczki Kriszta is megerősítette.

Fotó: Seres-Ölveczki Kriszta

Pozitív emlékek felidézése

„Bár tartósabbak a bolti tárgyak, a természetnek nincsen párja. Sőt, így több élményünk is fűződhet a dekoráláshoz: az első, amikor begyűjtjük az őszi apróságokat a kedvenc parkunkban, a második, amikor barkácsolunk belőlük, kihelyezzük, elrendezzük azokat. Ezután pedig számtalanszor ezeket a pozitív emlékeket idézik fel bennünk, amikor rájuk pillantunk… Előnyük még, hogy a téli dekor kihelyezése előtt nem kell dobozolgatni, hanem egyes részei mehetnek a komposztba, a többi pedig a kandallóba vagy a kazánba” – mutatott rá a lakberendező, aki 2008-ban költözött szülővárosából Győrbe, férjével közösen. Mint mondta, baráti látogatások során kedvelték meg Győrt, aztán a költözés után négy évvel Győrújbarátra esett a választásuk.

Így kerülhető el a giccs

Az adott évszak jellegét általában textíliákkal és dekortárgyakkal varázsolhatjuk az otthonunk falai közé. „Kezdhetjük például az ajtókopogtató lecserélésével, ami tematikájában lehet akár boros (például parafa dugókból), vagy őszi faleveles/terméses, melyhez mi magunk gyűjtjük az alapanyagokat. Ezzel új életet adunk azoknak a növényeknek, melyek ilyenkor lehullnak.”

Seres-Ölveczki Kriszta aranyszabályként fogalmazta meg, hogy helyiségenként egy helyre koncentráljunk, ahová egyfajta kompozíciót helyezünk ki, hiszen ha mindenhová teszünk valamit, akkor giccsessé válhat az összkép! „Nálunk például az előszobában van egy fotófal, amit szezonálisan újítgatunk, váltogatunk. Jelenleg őszies hangulatú táblácskákkal egészítettük ki.”

Fotó: Seres-Ölveczki Kriszta

Millióféle dísztök, és a pompás padlóvázák

Szintén aranyszabály, hogy a dekorációt ahhoz is igazítanunk kell, hogy kivel élünk a lakásban, ha van például kisgyerek vagy kisállat a családban, akkor fordítsunk nagyobb figyelmet arra, hogy mit hová teszünk, vagy például mivel kezeljük a növényeket!

„Apropó növények… érdekesség, hogy visszajött a növényezési kedv. Ősszel például a dísztök hódít, amelynek millióféle fajtája van, és rendkívül dekoratív tud lenni” – hangsúlyozta a lakberendező, aki a nagyobb méretű, üveg padlóvázákat is figyelmünkbe ajánlotta.

„Halmozzuk benne az őszi csodát! Használhatunk terméseket, faleveleket, sőt fényfüzéreket is, hiszen csodálatos, ahogy a színes leveleket hátulról megvilágítja a fény.”

Tetszetős textíliák, és egy komplett őszi „mese”

Talán mondanunk sem kell, hogy az őszi, klasszikus alapszínek a barna, a sárga és a szürke – kombináljuk hát ezeket, amikor a textíliákon gondolkodunk! „Húzhatunk őszi stílusú dekorhuzatot a párnákra, kitehetjük az évszakhoz illő asztali futót, vagy éppen lecserélhetjük a drapériát az aktuálisan passzoló színre, mintára.”

Ha nagyobb fába vágnánk a fejszénket, komplett őszi történetet, egyfajta csendéletet is alkothatunk, például a nappaliban lévő szekrénysoron.

„Faragjunk sütőtökből házikót, helyezzünk ki kis kerámia sündisznót, rókát, gombát, ami csak tetszik. Használjunk itt is faleveleket. A hangulatfények is sokat dobnak rajta, alkalmazhatunk spotlámpát vagy fényfüzéreket is, ám a gyertya szintén klasszikus őszi elem lehet. Szerezzünk be forralt bor vagy pumpkin spice latte illatú gyertyát, így nemcsak a fények, hanem az illatok is a derengő időkre emlékeztetnek minket.”

Ha elengedjük a régit…

Még mielőtt dekorálni kezdünk, ne feledkezzünk meg az őszi rámolásról, szelektálásról, nagytakarításról sem!

„Szedjünk ki mindent a polcok mélyéről, és döntsük el, hogy mit tartunk meg, és mit ajándékozunk/adományozunk el! A szezonális szelektálások során új ötleteket is kaphatunk, például átalakíthatjuk a bolyhos, puha, már nem hordott pulcsinkat új párnahuzattá. Pár öltés, és készen is van… Minden évszakváltás egy lehetőség arra, hogy meg tudjuk élni az újat, melynek akkor tudunk teret adni, ha elengedjük a régit” – vallja Seres-Ölveczki Kriszta, aki büszkén mesélt az általa indított, lakberendezőknek, belsőépítészeknek és gyártóknak szóló Facebook-csoportról/szakmai fórumról, mely ma már több mint 12 ezer tagot számlál.

Kettős szerep

A szakember emlékeztetett: a lakberendezés nemcsak a látványról, hanem a praktikumról is kell, hogy szóljon! „A lakberendezés egyik legnagyobb kihívása napjainkban, hogy a nagy lakásdömping következtében viszonylag kisebb alapterületű otthonok jönnek létre, ám ezekben egyre több feladatot szeretnének elvégezni az ott élők (például a home office miatt). Tartsuk tehát szem előtt, hogy a lakberendezés két szempontból is minket szolgáljon: legyen jó a lelkünknek, és a funkcionalitás szintén legyen a helyén!”

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #dekoráció | #ősz | #otthon | #praktikák |