Kutyák a forró autóban: ne hagyd ott!

Illusztráció: depositphotos.com
Győr+
2022.06.17. 17:21

A nyári hőségben a házikedvencek igényei is megváltoznak. Mire kell figyelni, ha valaki autóval is magával viszi a kutyáját, vagy egy nyaralásra a macskáját?

A kutyákra és macskákra a gazdáik családtagként tekintenek, így nem ritka, hogy a kisállatok a nyaralások állandó résztvevői is. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy a házikedvencek nyáron a szokásosnál is nagyobb odafigyelést igényelnek. A házikedvenc nyaraltatását támogatja, hogy egyre több hotel, üdül, étterem fogad állatokat is.

Néhány jó tanácsot azonban érdemes észben tartani, mielőtt az ember útnak indul a kisállatával. Például közvetlenül indulás előtt már nem kell megetetni az állatot, ugyanakkor fontos meggyőződni több dologról; ilyen például az oltások érvényessége, a chip regisztrálásának ellenőrzése, valamint a nyakörvön a gazda adatait tartalmazó biléta. Az oltási könyv se maradjon otthon!

“Az autókban található biztonsági öveket nem négylábú kedvenceink részére tervezték, így azok egy esetleges balesetnél komoly sérülésveszélyt jelenthetnek a számukra. Az utazás során a részükre kifejlesztett biztonsági öveket kell használni – amelyek a hámhoz csatlakoztathatóak, esetleg szállító kenneleket- és üléseket, vagy rögzíthető szállító boxokat. Az állatok szállítóeszközökben történő utazása azért is fontos, mert kedvenceink így nem zavarják a vezetést, így csökken a figyelem elterelésből adódó balesetveszély. Az utazás során elengedhetetlen az állatok részére ivóvizet, élelmet, szükség esetén gyógyszereket, illetve a megfelelő szellőzést és hőmérsékletet biztosítani. Hosszabb út során érdemes kétóránként pihenőket beiktatni – igazán ez  az emberek számára is jólesik. A pihenő alatt a kutya pórázon sétálhat egy keveset, elvégezheti a dolgát, felfrissülhet” – fogalmazta meg a Budaörsi Állatmenhely szakértője.

Az állatokat is védeni kell a hőség káros hatásai ellen. A legfontosabb, hogy semmilyen állatot nem szabad egyedül hagyni az autóban, még pár percre sem! A hőségben, nyílt napon ugyanis néhány perc is elegendő ahhoz, hogy a zárt utastér extrém forróvá váljon, akár 50 fok fölé is felmelegedjen. A meleg utastérben az állatok hőgutát kapnak, és ha nem érkezik időben segítség, elpusztulhatnak.

A szakértő elmondta azt is, mi a teendő, ha a nyári napon egy autóban hagyott kutyát látunk szenvedni.

“Ebben az esetben azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot, hogy hangosbemondón keresztül hívják a kocsijához a tulajdonost. Esetleg – természetesen a kocsiban kárt nem okozva – próbáljuk működésbe hozni a riasztót, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost. Ha pár perc alatt nem kerül elő a tulajdonos, fotózzuk le az autót rendszámmal együtt, tehát beazonosíthatóan, benne pedig a kutyát. A személyes adatok védelme miatt a fotókat ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel. Hívjunk parkolóőrt, biztonsági őrt, rendőrt, vagy tanú jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát, minden más károkozás nélkül, utóbbi büntetendő és kártérítést kell fizetni – ha ennek ellenére hatósági intézkedés vagy feljelentés történik, több állatvédő alapítvány ingyenes jogi segítséget/tanácsadást nyújt. Ha sikerült kiszabadítani, itassuk, hűtsük a kutyát. Ha bágyadtságot, szédülést látunk, azonnal vigyük állatorvoshoz. De az autó feltörését tényleg csak nagyon indokolt esetben tegyük!”

Forrás: kreszvaltozas.hu
Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #biztonság | #háziállat | #hőség | #kutya | #macska | #nyár | #utazás |