Különös kaland

J. Kovács Andrea Fotó: Pixabay
2024.02.12. 10:28

A jog életközösségnek nevezi, a szociológia intézménynek mondja, de talán a szövetség a legtalálóbb kifejezés a házasságra. Egy férfi és egy nő szövetsége; elköteleződés, felelősség, kizárólagosság. Sokan talán éppen ezért félnek tőle, pedig pont ez teszi széppé.

A házasság ígéret arra, hogy többé nem leszel egyedül. Társat kapsz magad mellé, akivel mindent megoszthatsz. Jót és rosszat, ünnepeket és hétköznapokat, biztosat és bizonytalant. Sokféle út létezik, de bármelyiken indulsz, nem kell félned akkor sem, ha úgy érzed, eltévedtél. Van támaszod és magad is támasz vagy. Egy csapat vagytok.

A közös élet bár számos nehézséggel jár, legalább annyi izgalmas felfedezést is tartogat. Kemény munkát, kalandokat, vicces pillanatokat, összebújós napokat, de vitákat, sértődést és megbocsátást is. Vagyis, magát az életet.

Állandó megújulásban – ez a mottója az idei házasság hetének. Nem véletlenül. Az idő előrehaladtával minden változik, a bennünket körülvevő világ éppúgy, mint mi magunk. Nyomot hagynak rajtunk a múló évek, a megélt csodák és a kemény megpróbáltatások. Amíg életünket formáljuk, az élet is alakít minket. Változnak körülményeink, emberi kapcsolataink, érzéseink, s természetesen a házasságunk is. Velünk együtt érik, fejlődik. Közben pedig újabb oldalait fedezzük fel a társunknak és a köztünk lévő köteléknek, ennek a különös kalandnak, amit házasságnak hívnak.