Érdekes tények a csókról

Július 6. – A csók világnapja

Fotó: Pixabay
Tóth Vivien
2021.07.06. 15:11

A csók világnapját nem is lehetne kifejezőbben ünnepelni, mint hogy ma csókot lehelünk annak az ajkára, akit a legjobban szeretünk. A világnap az Egyesült Királyságból indult azzal a célllal, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mennyi pozitív hatása van a csókolózásnak az életünkre. Összeszedtünk ebből párat, és további meglepő tényeket a csók kúltuszáról.

A csókolozás eredete világszerte

A csók eredetét a mai napig rejtély övezi, de a legesélyesebb teória az evolúcióra vezethető vissza, miszerint az emlős etetésnél megrágja az ételt és úgy adja nyelvükkel az utódai számára. Megfigyelték evolúcióbiológusok, hogy a csimpánzoknál is előfordult nyitott szájjal, illetve nyelvvel való csókolózás. 

Mások szerint tanult viselkedés forma az ajkak összeérintése. Példa erre a 18. században történt, amikor európaiak jelentek meg a Mangia- szigeten, ahol a szexualitás erős forradalmát élte. A szigeten élők nem ismerték a csókolózást, amíg az európai bevándorlóktól meg nem látták, és ezáltal hamar rákaptak az intimitás eme fajtájára. 

A csók lehet egy cselekvés szimbóluma is. Számos kultúrában a mai napig él a hagyomány, hogy az uralkodó gyűrűjének megcsókolásával az alávetettséget fejezik ki az emberek.

A 20. században a franciák híresültek el a legszenvedélyesebb szeretők hírnévvel, emiatt hívják a nyelves csókot francia csóknak, ami az egész világon elhíresültté vált.

A középkor viszont nem a bujaságról volt híres, hiszen ott paráznaságnak számított az egyház részéről a testi érintkezés, diszkréten, a hálószobában volt csak elfogadható. Ebben a korban a hivatalos leveket X-el írták alá, majd nyomtak rá egy csókot, innen ered a mai napig használt üzenetek végére írt “XX”, ami a csókot szimbolizálja.

Csók, mint védőoltás, és a hosszabb élet titka

Lehet nem erre akar gondolni az ember, de csókolózás közben közel 4000 baktérium cserél gazdát, ezáltal erősítve a szervezet immunitását és védekező képességét. Csók közben sokkal több nyálat termelünk, ezáltal a szájhigiéniánkra is jó hatással van.

Ha sok a stressz az életünkben, ajánlott minél többet a partnerünket megcsókolni. Csókolózás közben oxitocin, dopamin és szerotonin szabadul fel, ami nagy adag boldogsághormon koktélt ad a szervezetünknek. Egy 2013-as tanulmány szerint az oxitocin nagy szerepet játszik abban, hogy a férfiakban kialakuljon a kötődés a partnerük felé. Ráadásul egy szenvedélyes csók közben csökken a kortizol szint is, ami a stresszhormon szintje a szervezetünkben.

Magának a csóknak nagy szerepe van az életünkben. Kutatások kimutatták 500 ember részvételével, hogy az embereknek sokkal emlékezetesebb az első csók, mint az első szex. Párválasztáskor is fontos szerepet játszik, az első csók a partnerek között sokszor eldönti a kapcsolat kialakulásának a lehetőségét is. Kutatások szerint a férfiak és nők 60%-a állítja, hogy az első csóknak döntő hatása van a partnere kiválasztásában, és a kapcsolat folytatásának.

Ha még mindig nem elég motiváció, akkor utolsó érdekességként szolgáljon a Time magazin tanulmánya, hogy azok a férfiak akik reggelente megcsókolják a feleségüket, átlagosan öt évvel tovább élnek, mint azok akik nem.

Kapcsolódó témák: #csók | #csók világnap | #csókolózás |