Irodalmi kétszázasok

J. Kovács Andrea Marcali Gábor
2023.01.09. 19:10

Három jeles és kerek irodalmi jubileummal, pontosabban szólva kétszázadik évfordulóval indul a 2023-as év.

Január elsején volt 200 éve, hogy Kiskőrösön, Petrovicséknál felsírt egy újszülött, aki Petőfi Sándor néven lett költő és forradalmár, nemzeti költészetünk talán legismertebb, tragikus sorsú alakja. A bicentenáriumi programok az Országgyűlés döntése értelmében már 2022-ben elkezdődtek. Az emlékév megvalósítására mintegy 9,5 milliárd forintot ítélt meg a kormány, ebből jutott közgyűjtemények szervezésére és megújítására, Petőfihez és a reformkorhoz köthető online, offline kulturális programok szervezésére, kutatásokra, tematikus kiadványok megvalósítására, kulturális intézmények felújítására. 

Január 20-án Madách Imre születésének 200. évfordulójára emlékezünk. Nemcsak költő és drámaíró, hanem ügyvéd és politikus is volt, a Kisfaludy Társaság rendes és a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Életének fő műve kétségkívül Az ember tragédiája, a magyar irodalom és drámaírás kiemelkedő alkotása, melyet több tucat nyelvre lefordítottak, számos kortárs feldolgozása létezik és a színházak rendszeresen műsorukra tűzik. A Tragédiát sokoldalú gondolatvilága olyan filozófiai költeménnyé teszi, ami időszerűségét valószínűleg sosem veszíti el. A jubileum apropóján középiskolás diákoknak kétfordulós Kárpát-medencei tanulmányi versenyt szervez a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány. 

Január 22-én pedig immár annak lesz kerek kétszáz esztendeje, hogy Kölcsey Ferenc letisztázta a Himnusz szövegét. Ez a dátum jobban benne van a köztudatban, hiszen ekkor ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, amire országszerte változatos programokkal készülnek.