Így készítsük az ünnepi forralt bort

Szigeti Sándor Fotó: Pixabay
2022.12.22. 19:02

Az év végi ünnepek idején sokan készítenek otthon forralt bort, amit éppen forralni tilos, csupán hevíteni szabad. Ajánlunk néhány további praktikát is, amellyel garantáltan kiváló lesz a végeredmény!

Hirdetés

A forralt bort már az ókori rómaiak is ismerték, igaz, akkoriban egy picit más funkciója volt, mint manapság. A gyengébb minőségű, savanyodásnak indult borokat forralással és fűszerek hozzáadásával (ánizs, gyömbér, koriander, kakukkfű, bors) tették újra fogyaszthatóvá. A középkorban egyenesen gyógyító hatást tulajdonítottak a rómaiak „fűszeres borának”, amely igen népszerű ital volt: számos különböző nyelven maradtak ránk izgalmas receptek.

Mi ezúttal a győri Therápia Borkereskedést kértük meg, hogy adjanak néhány tippet, amelyek segítségével igazán jó forralt bort készíthetünk otthon. „Egy alapvető dolgot rögtön az elején tisztáznunk kell. A forralt bor valójában nem forralt bor, hanem csupán hevített bor. A legnagyobb hibát éppen akkor követjük el a főzés során, ha felforraljuk. Az alkohol ugyanis nagyjából nyolcvan fok felett fokozatosan elillan belőle. Ezért a 80-90 fokos hőmérséklet tökéletesen elég a készítésekor. Ráadásul így megőrizhetjük a különböző ízek kellemes harmóniáját is. A másik alapigazság, hogy rossz borból nem lehet jó hevített bort készíteni. Ez a bor lehet fehér, vörös vagy éppen rozé, mindegyik tökéletesen megfelel – mondja Nagy Róbert „borihisztor”.

Érdemes arra is figyelni, hogy a fűszerek ne ázzanak túl sokáig a borban, ilyenkor ugyanis a fahéj és a szegfűszeg is megkeseredik. Ha száraz bor helyett félszáraz vagy félédes bort választunk, a hozzáadott cukorral spórolhatunk. Annak sincs semmi akadálya, hogy mézet, nyírfacukrot, sztíviát vagy éppen édesítőszert használjunk. Utóbbi esetében érdemes olyan típust választani, amely jól bírja a magas hőhatást. Mind a cukorral, mind pedig a fűszerekkel érdemes mértékletesen bánni. Cukrot külön is kínálhatunk, ha esetleg valakinek kevés lenne” – hívja fel a figyelmet Nagy Róbert.

Az alap forraltbor-receptben a boron, a vízen, a cukron, a fahéjon és szegfűszegen kívül gyakorlatilag nincs más, de mi bátran engedjük szabadjára fantáziánkat. Nagyon jól passzol hozzá karácsonykor az alma, fehér boroknál a mazsola, vörös boroknál pedig az áfonya, a meggy és a piros bogyós gyümölcsök. De kerülhetnek a lábosba akár rumba áztatott aszalt gyümölcsök és friss trópusi gyümölcsök is. A friss gyümölcsöket célszerű az elzárás előtt csupán két-három perccel beletenni a főzetbe, de kerülhetnek akár poharak aljára is kínáláskor” – ad újabb tippet a szakember.

Kínáláskor nem rossz megoldás a bögre, de még jobb a vastag falú, füles hőálló üvegpohár, hiszen így a csodás színekben és a gyümölcsökben is gyönyörködhetünk.

Hevített bor 4 főre, hozzávalók:
1 liter minőségi bor
1,5 dl víz
2 csapott evőkanál kristálycukor
2-3 cm-es fahéjdarab
4-5 egész szegfűszeg
2-3 evőkanál aszalt gyümölcs
alma, narancs, mandarin

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #forraltbor | #ital | #karácsony | #ünnep |