Európai szinten egyedülálló kezdeményezés

Győri nyugdíjasoknak is elérhető a Gondosóra

MTI/Győr+ Fotó: gondosora.hu
2023.03.02. 15:45

Jó hír a 65 felettieknek, hogy elindult a Gondosóra program, amely egy országos jelzőrendszerre épül. A szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes, és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában, így városunkban is elérhető.

A szolgáltatás lényege, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek elsődlegesen a Diszpécserközponttal, ahol szakemberek próbálnak segíteni a felmerülő problémákban. Amennyiben diszpécserek úgy ítélik meg, hogy a helyzet megoldása a kontakt személy beavatkozását igényli, úgy a korábbiakban már megadott elérhetőségeken a diszpécser felveszi vele a kapcsolatot, aki aztán közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a problémára.

Czibik Norbert, a program projektmenedzsere egy budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az európai uniós finanszírozású program költségvetése 100 milliárdos nagyságrendű, amire még nem volt példa a hazai idősellátásban.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára arról tájékoztatott, hogy a program nyújtotta szolgáltatás alkalmas arra, hogy biztonságot teremtsen az otthonában élő idős emberek számára a nap 24 órájában.

A szépkorú a készüléket a karján, vagy a nyakában hordva minden körülmény között képes segítséget kérni. A szolgáltatás eléréséhez nem kell mást tenni, mint viselni „gondosórát”, baj esetén pedig meg kell nyomni a főgombot.

További információ és igénylés a www.gondosora.hu oldalon érhető el.

Kapcsolódó témák: #biztonság | #gondosóra | #idősek |