A csokoládé valószínűleg a legkedveltebb édesség a világon, amelynek nemcsak ízvariációi, de története, kultúrája is izgalmas. Bár a klasszikus Csokoládé Világnap július 7‑én van, több alternatív csokoládé-ünnep is létezik, ilyen november 29. is! Ha nem is ez a hivatalos világnap, a csokirajongók bizonyára örülnek egy jó „kifogásnak”, hogy ünneplésként fogyaszthassanak kedvenc édességükből, legyen az kerek, szögletes, hosszú, rövid, gömbölyű, lapos vagy bármilyen.
Csokitörténelem dióhéjban
A csokoládé története több száz évre nyúlik vissza. A kakaóbabot először a közép-amerikai civilizációk, az aztékok és maják használták fel ital formájában, amelyet xocolātl-nak neveztek. Európába a 16. században a spanyolok közvetítésével jutott el, ahol hamar népszerűvé vált az ínyencek körében. Sokáig kizárólag italként fogyasztották, az első csokoládészeletre egészen 1847-ig várni kellett. A csokoládéfogyasztást a svájci Nestlé fivérek forradalmasították, amikor 1876-ban elkészítették az első tejcsoki-szeletet. Mára ez az édesség világszerte ismert, és kihagyhatatlan elemévé vált a mindennapoknak.

Csokoládé és egészség?
A csokoládé nemcsak finom, de bizonyos mértékben egészséges is lehet. A magas kakaótartalmú étcsokoládé például gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a szív egészségének támogatásában. A csokoládé emellett igazi boldogsághormon! Fogyasztása serkentheti az endorfin és szerotonin termelést, ami javítja a hangulatot. Fontos azonban a mértékletesség, különösen a tejcsokoládé vagy a magas cukortartalmú édességek esetén!
Ünnepeljünk!
Kóstoljunk különleges csokoládékat, próbáljunk ki új fajtákat – egy magas kakaótartalmú étcsokoládé vagy különleges praliné jó választás lehet. De akár mi magunk is készíthetünk desszertet: bombon-t, trüffelt, vagy karácsonyi hangolódásképp egy kis forrócsokit – a lehetőségek végtelenek. Ne hagyjunk ki az ünneplésből senkit, lepjük meg barátainkat, családtagjainkat is egy kis finomsággal. És végezetül, töltsük ki az alábbi kvízt, amelyből további érdekességeket tudhatunk meg erről az édes finomságról!