Érdekességek a kávéról a kávé világnapján

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.09.29. 14:44

Japánból indult a kezdeményezés, hogy szeptember 29-e hivatalosan is a kávé világnapja legyen, mely nem meglepő annak fényében, hogy a kávé a víz után a második legnépszerűbb ital a világon. Hogy méltóképp lerójuk mi is a tiszteletünket, összeszedtünk néhány érdekességet a kávéról.

Vannak akik feketén fogyasztják, mások tejjel és cukorral, de akad olyan is aki mézzel, vagy fahéjjal issza a kedvenc kávéját. Míg eddig az emberek inkább a koffeintartalma miatt itták, az utóbbi időben teljesen más kultusza lett, köszönhetően a magasabb minőségű kávé piacának, mely igazi élménnyé varázsolja a fogyasztását. A legtöbb vásárló a mai napig a hagyományos pörkölésű kávékra esküszik, míg a vásárlók egy másik rétege a kapszulás, vagy a különleges ízesítésű termékeket keresi.

Bármelyik csoportba is tartozol, érdemes megünnepelni a mai napot a kedvenc kávéddal, és elolvasnod róla az érdekességeket.

Az ókori araboknál válóok volt a kávé minősége

A kávé eredetéről sok mendemonda kering, a leghitelesebb még is egy kecskepásztorról szól, aki felfigyelt rá, hogy az állatai egy bokor piros bogyós termését legelik. A pásztor a termésből főzetet készíttetett egy kolostor lakóival, amely élénkítő hatása miatt nagy népszerűségre tett szert.

Fotó: Freepik

Egy másik teória szerint a muzulmánok fedezték fel a kávé frissítő hatását. Az ókori arab kultúrában az asszony csak abban az esetben válhatott el a férjétől, ha az ura nem tudott, vagy csak rossz kávét tudott főzni.

A kávé beszerzése eleinte roppant nehéz volt. Magyarországra például csak az 1700-as évekbe tört be, és csak 14 évre rá nyílt meg az első kávéház hazánkban. Népszerűsége itt is megugró tendenciát mutatott, a következő évszázadokban valósággal elözönlötték hazánkat a kávézók. Ma már a kávé a második legnépszerűbb árucikk az olaj mögött a vásárlói piacon.

A világ legdrágább kávéja a Black Ivory Coffe, melynek kilója több mint 300 ezer magyar forintba kerül. A thai elefántok emésztőrendszerén haladnak keresztül a kávébabok, utána kerülnek csak feldolgozásra.

A kávé fajták különlegességei és erősségei

A nemzetközi piacon a két fő fajta az az arabica és a robusta kávé. Míg a robusta magasabb koffeintartalommal bír, addig az arabica íze népszerűbb a fogyasztók körében, bár kisebb koffein tartalma van. A kávébab eredetileg zöld színű, és a pörkölése határozza meg, hogy az adott kávé milyen aromákkal fog rendelkezni. A kávé minőségét befolyásoló tényező még a termelőhely mivolta, illetve az ital elkészítési módjának fajtái.

Fotó: Freepik

Az instant kávé a Nestlé cégnek köszönhető, akiket felkértek arra, hogy gyártsanak olyan terméket ami sokáig megőrzi a szavatosságát, nem romlik meg. Az 1930-as években erre szükség is volt, mivel nagy mértékű volt a kávétúltermelés. Tévedés, hogy az instant kávé utánzat. 100% kávétartalma van a granulátumnak, csupán a vizet vonják ki belőle. A jó minőségű instant kávéba sem tartósítószer, sem mesterséges adalékanyag nem kerül.

Tévhit az is, hogy a mennyisége a kávénak befolyásolná az erősségét. Sokan azt hiszik, hogy a rövid risretto, vagy espresso az intenzívebb ízélmény miatt erősebb is, de ez tévedés. A koffein vízben kioldásához idő kell, így minél hosszabb ideig fő egy kávé, annál ütősebb lesz. Összehasonlításképp, egy arabica fajtából készült espressoban 30-50 mg koffein van, míg egy hosszan lefőzött arabica kávéban akár 75-100 mg. Robusta fajtából ezek az értékek duplázódnak.

Kapcsolódó témák: #érdekesség | #kávé | #világnap |