Hirdetés

Éppen 28 éve volt a Jóbarátok premierje – 5 tény, amiért ma is imádjuk

Ihász Nóra
2022.09.22. 18:15

Biztosra tudom, hogy nem vagyok ezzel egyedül: a Jóbarátokat bármikor és bármennyiszer szívesen újranézem. A kultsorozat rajongóinak jeles nap a mai: éppen 28 évvel ezelőtt, 1994. szeptember 22-én jött ki az első rész az Egyesült Államokban. Azóta is megunhatatlanul csendül fel az „I'll be there for you” intro… Miért is szeretjük még ma is? Ennek ezer oka lehet, ebből hoztam most ötöt.

Hirdetés

Tíz évadnyi és 236 epizódnyi nevetést kínál a Jóbarátok (Friends), amiről nem túlzás kijelenti, hogy a történelem legnépszerűbb televíziós sorozata lett, országhatárokat nem ismerve hódította meg szinte az egész világot. A sorozat címe önmagáért beszél: hat közeli barát – Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Chandler és Joey – lentekkel és fentekkel teli életét hozza el a nappalinkba.

Sokan viccelődnek azzal, hogy az ember olyan tematikájú filmeket, sorozatokat szeret nézni, amit a valós életéből hiányol, így hát a Jóbarátok-rajongóknak éppen barátaik nincsenek. Ez az elmélet – bár sok humoros TikTok- és Instagram-videót inspirált – sok sebből vérzik. Úgy gondolom, a sorozat sikere és nézettsége sokkal inkább az ismerősség érzésen múlik.

Könnyen bele tudunk helyezkedni a hétköznapi jelenetek forgatagába, és mivel már ismerjük a forgatókönyvet, sosem csalódunk. Ez olyan, mint amikor egy külföldi út során a jól ismert gyorsétterem menüjére fáj a fogunk, messziről elkerülve a csalódás lehetőségét… Némi konyhapszichológia után, nézzük, mi is az az öt indok, amit ígértem!

1. Karakterek

Monica rendmániája, Rachel divatszenvedélye, Joey elbűvölő butasága, Chandler szarkasztikus viccei, Ross balszerencsével sújtotta szerelmi élete, Phoebe időtlen dalai… Hosszan sorolhatnánk, hogy miért is imádjuk a hat megmásíthatatlan karaktert, de az biztos, hogy igazán könnyű hozzájuk és az olykor kacifántossá váló élethelyzeteikhez kapcsolódni.

2. Élettanulságok

A humor és szarkazmus ellenére minden Jóbarátok epizód egyfajta életleckével végződik. Itt komolyabb és könnyedebb dolgokra is gondolhatunk, legyen szó akár egy szakítás egyértelmű definiálásáról („We were on a break!”), akár arról, hogy soha, de soha ne viseljünk bőrnadrágot az első randin!

Fotó: Wikimedia Commons

3. Vendégsztárok

A sorozat olyan hollywoodi neveket villant a 10 évad során, amiket nehéz felülmúlni. Brad Pitt például Ross egyik régi barátját alakítja, Danny DeVito pedig egy sztriptíztáncos karakterébe bújik Phoebe lánybúcsúja során. Láthatjuk még például David Arquette, Kristin Davis, Alec Baldwin és Dakota Fanning játékát, sőt Winona Ryder-t, a Stranger Things című sorozat Joyce Byers-ét is megcsodálhatjuk.

4. Azok az ikonikus ‘90-es évek!

Ma is hasítanak a divatban a ‘90-es évek klasszikus darabjai: a fehér felső és Levi’s farmer kombója, a kombinéruhák (slip dress), a sportdzsekik, a platformos flip-flop papucsok… Az akkori divat egyes elemeit talán nem túlzás, hogy a Jóbarátok tette fel a térképre. Rachel megjelenését kifejezetten kedvelik a rajongók, sőt az első két évadban viselt frizurája a fodrászati történelemkönyvekbe is beírta magát, mindenki csak úgy emlegeti, hogy „a Rachel”.

5. Intro

A Jóbarátok nyitó jelenetét a Warner Bros Studios szívében forgatták, alig néhány órával a dalszerzés befejezését követően. Az intro dal a Rembrandts együttes nevét fémjelzi, a dalszerző pedig a 2019-ben elhunyt Allee Willis nevéhez köthető. Az „I’ll be there for you” annyi fülben cseng ismerősen, amennyit még elképzelni is nehéz.

Kapcsolódó témák: #sorozatok | #színes |
Hirdetés