Enteriőrbe álmodott érzések – Balázs Lilla vibráló harmóniát teremt

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2024.05.29. 14:24

A Torula különleges tere sokakat rabul ejt, hisz az egykori élesztőgyárba belépve millió érzés hatja át az embert. Különösen egy olyan kreatív alkotót, mint amilyen Balázs Lilla, aki az éppen futó tárlat előadóestjén vendégeskedett Győrben. Ahogy sokan ismerik, Balilla kalandos életpályájáról, az aktuális lakástrendekről is mesélt a Győr+ Médiának, miközben elárulta, mi az amire két csodás kisfia mellett a legbüszkébb, és, hogy London és Budapest után, hogyan talált új távlatokat vármegyénk kis településének nyugalmában, tetoválóművész férjével harmóniában.

Mozgalmas időszak van mögöttetek, a főváros nyüzsgésétől távol, Győr vonzáskörzetében kezdtetek új életet. A munka persze nem állt meg, rengeteget dolgozol, de két vagány kisfiú mellett nem lehet egyszerű összeszervezni a családi és a szakmai teendőket.

Balázs Lilla: Mióta óvódások lettek, talán nagyobb lett az egyensúly, de bevallom előtte valóban kemények voltak a hétköznapok. Nem volt egyszerű anyaként, feleségként, háziasszonyként és vállalkozóként egyszerre megállni a helyemet, hisz egy pillanatra sem hagytam abba a munkát, csak picit visszavettem a tempóból, de folyamatosan voltak projektjeim. Hogy nőként az ember mennyi szerepben szeretne bizonyítani, azt gondolom a hölgy Olvasóknak be sem kell mutatni…(nevet)

Balilla 2012-ben végzett a világ egyik legnevesebb divatiskolájában, a London College of Fashionben. Diplomamunkájával megnyerte a textil szakma egyik legnagyobb presztízsű díját, a Hand&Lock Prize-t, majd ezt követően elvégezte a mesterszakot is. A londoni évek alatt olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint Gareth Pugh és Úna Burke.

Londonban fantasztikus karriert futottál be, mégis hazahúzott a szíved. A PETRITY márkával saját showroomot nyitottál, az ékszereiddel gyorsan berobbantál a hazai divatvilágba. Aztán jött egy új szerelem, a lakberendezés és tulajdonképpen azóta egyáltalán nem is foglalkozol ékszerkészítéssel.

B.L. Valóban nem, mert most érzem igazán, hogy kiteljesedhetek. A lakberendezés egyáltalán nem volt tudatos. Megterveztem a kis családi fészkünket, és egyre több ismerősünk és barátunk keresett meg, hogy segítsek nekik ötletelésben, hogy mit, hova kellene tenni, hogyan kellene a falat kibontani, egymást érték az inspirációs tanácsok, az ötletek. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy már szinte minden héten megcsörren a telefonom tippekért, egy szép otthon megteremtéséért. És beugrott: miért ne lehetne ez a hivatásom, mikor ennyire élvezem. Nagyobbik fiam, Ádám előtte született, így az ékszerek már amúgy is egy picit háttérbe szorultak, szóval mondhatnám, hogy egészen sorsszerű, hogy így alakult.

Milyen a Balilla-stílus?

B.L.: Folyamatosan változik a stílusom, de természetesen követem a trendeket. Nem szeretem magamat behatárolni. Elsősorban hangulatokat rakok össze, a célom, hogy szerethető és élhető tereket hozzak létre. A stílus az legyen harmonikus, de lényeges az is, hogy a funkcionalitást nem áldozom fel a dizájn oltárán. Örülök, ha szabad kezet kapok, de természetesen az sem probléma, ha vannak meghatározott irányvonalak, hiszen mindenkinek más és más igényei, elképzelései vannak. De általában aki hozzám fordul egy belsőépítészeti, vagy lakberendezési munkával, az ismeri a stílusomat. Egyébként engem is sok tervező inspirál, sok külföldi magazint lapozgatok, neves női tervezőket követek a közösségi oldalakon.

Van most aktuális kedvenced, ami az utóbbi időben rendszeres eleme a terveidnek?

B.L.: Imádom az üvegtéglát. A ’70-es, ’80-as években állandó kelléke volt a lakásoknak, és most, mint annyi minden, ez is szépen visszakúszott a divatba. Egyébként nagyon szeretem az indusztriális tereket, a nagy belmagasságokat, a nagy egybenyitott tereket, a fel-feltűnő nyers falfelületeket, és az el nem dobozolt gépészeti eszközöket. Ha vetünk egy pillantást az aktuális trendekre jól látszik egyébként, hogy a klasszikus, luxus hatást keltő stílus is reneszánszát éli, mintha 80 évet visszamentünk volna az időben. A színekben a sötét árnyalatok dominálnak, újra menő a moody.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy?

B.L. Egyértelműen a családom. De ha szakmailag kérdezed, akkor azok a munkáim, melyeknél szimbiózisban tudtunk együtt dolgozni a megrendelővel, ezek lettek a legütősebbek, nagyon közel állnak a szívemhez és kivétel nélkül megjelentek valamelyik nyomtatott magazin hasábjain. Büszke vagyok arra, hogy sok éttermet tervezhettem már, vagy éppen egy 500 négyzetméteres magánrendelőt, ezek fantasztikus dolgok…

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

B.L. Van egy személyes, nagy projektem. Győr közelében egy kis településen vásároltunk a férjemmel egy 1 hektáros területen fekvő, 300 négyzetméteres kúria épületet, amivel izgalmas terveink vannak, kreatív elképzelésekből nincs hiány, hogy hogyan hasznosítsuk az ingatlant, de erről többet még nem árulhatok el…

Enteriőr és művészet: a Torula fotósunkat is elvarázsolta, íme, ahogy Ács Tamás látja Gyárváros kulturális oázisát:

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #balilla | #lakberendező | #művészet | #stílus | #torula | #trend |