Kutya egészség

Ehet fagyit a kutya?

Fotó: Pixabay
Tóth Vivien
2021.07.21. 14:04

Sok gazdi előszeretettel kínálja meg kedvencét fagyival, hogy négylábú társa se maradjon ki a hűsítő finomság okozta élvezetekből. Egy kis kényeztetés nem árt nekik, azonban jó, ha tisztában vagyunk az egészségügyi kockázatokkal!

Nyáron a fagyizás kihagyhatatlan program, hiszen nem csak finom, de hűsítően hat a szervezetünkre. Sokan kutyasétáltatással kötik össze, és bizony nehéz ellenállni a könyörgő kedvencünknek, hogy ne adjunk neki is a nagy melegben a fagyinkból. Egy nyalástól még nem biztos, hogy lesz problémája az ebnek, azonban rendszeresen semmiképp sem ajánlott adni nekik, illetve bizonyos fagylaltok egyenesen mérgezőek kedvencünk számára.

Csokoládé 

A csokoládé nagy mennyiségben tartalmaz olyan alkotóelemeket, mint a theobromin és a koffein, ami mérgező a kutyák számára. Az anyagcseréje minden ebnek más, lehet, hogy az egyik kutyának egy tábla csokitól sem lesz baja, míg a másik el is pusztulhat kisebb mennyiségtől is. A csokifagyik eltérő mennyiségű kakaótartalommal bírnak, így megkóstoltatni kedvencünkkel kis mértékben sem ajánlott!

Édesítőszer

Sok fagyit árulnak csökkentett cukortartalommal, vagy cukor nélkül, amit az édes íz kompenzálásáért édesítőszerrel készítenek. A legtöbb ilyen terméket xilittel édesítik, ami a kutyákra nézve halálos méreg. Xilit fogyasztás esetén a hasnyálmirigyük extra mennyiségű inzulint kezd termelni, ami hipoglikémiát okoz. Hipoglikémia esetén a vércukorszintjük az egekbe szökik, majd drasztikus mértékben csökkeni kezd. Nagyon kevés, akár egy gramm xilit is az eb elpusztulásához vezethet!

Allergia

A statisztikák szerint minden tizedik kutya szenved allergiától. Az emberi fogyasztásra szánt fagyikban olyan mesterséges ízfokozók, alkotóelemek lehetnek, ami a kutyáknál allergiás reakciót válthat ki. A hányás, hasmenés, vakarózás egyértelmű jele, hogy az állat érzékeny bizonyos élelmiszerekre. Számos esetben nem az első fogyasztás után jönnek elő a tünetek, így nehéz visszavezetni a kiváltó okot. Ebből kifolyólag érdemes elkerülni az emberi fogyasztásra szánt élelmiszert a kutyáknál.

A megoldás a kutyafagyi!

A netet böngészve számtalan receptet találhatunk, amik biztonságosak kedvencünkre nézve, és egészségükre ártalmatlan összetevőket tartalmaznak.

Kapcsolódó témák: #eb | #fagyi | #jégkrém | #kutya |