Egy hét múlva leszünk legtávolabb a Naptól

Győr+ Illusztráció: Depositphotos
2023.06.30. 07:30

Naptávolba kerülünk, mégis ezek a hónapok a legmelegebbek hazánkban.

A Föld pályája a Nap körül ellipszis alakú, ami azt jelenti, hogy távolsága a Naptól az év során változik. Egy adott évben a Föld kétszer is áthalad egy-egy különleges ponton: az egyik az aphélium, amikor a Föld a legtávolabb van a Naptól, a másik pedig a perihélium, amikor a legközelebb van hozzá.

Július 6-án kerül bolygónk naptávolba, ekkor a Föld nagyjából 152,1 millió kilométerre lesz a Naptól, ami mintegy 5 millió kilométerrel nagyobb távolság, mint mikor napközelben vagyunk, ami minden év januárjában következik be, ugyanis olyankor csak körülbelül 147,1 millió kilométer a Nap-Föld távolság.

Ez a távolságbeli változás azonban nem befolyásolja érezhetően a Föld éghajlatát vagy időjárását. Bár lehetne gondolni, hogy a Földnek távolabbnak kellene lennie a Naptól a téli időszakban és közelebbnek a nyári időszakban, ez a helyzet éppen fordított az északi féltekén. Ez a jelenség annak köszönhető, hogy a Föld tengelye el van dőlve, ami miatt a Nap sugarai az év különböző szakaszaiban eltérő szögben érik el a Földet.

Tehát idén július 6-án a Föld a pályájának a legtávolabbi pontján lesz a Naptól, de ez nem jelenti azt, hogy ebben az időszakban hidegebb lenne. Épp ellenkezőleg, ugyanis a nyári hónapokban az északi féltekén a Nap sugarai nagyobb szögben érik el a felszínt, ezért ezek a hónapok a legmelegebbek hazánkban.

Forrás: Időkép
Illusztráció: Depositphotos

Kapcsolódó témák: #csillagászat | #Föld | #Nap |