Csodálatos csillaghullás: hétvégén figyelhetjük a Perseidák maximumát!

Győr+ Fotó: Időkép/Petró Róbert
2023.08.11. 06:47

Idén prímán időzít a Perseidák maximuma, hétvégén, tiszta égbolt alatt figyelhetjük a csillaghullást.

A Perseida meteorraj minden évben augusztus 12-én vagy 13-án éjjel produkálja a legtöbb hullócsillagot. Idén sincs ez másképp, 12-ről 13-ra virradó éjjel várható a legtöbb meteor. Ugyan már július második felében elkezdtek hullani, de hazánkban  a legtöbb csillaghullást szombat éjjel, vasárnap hajnalban figyelhetjük meg.

Így aki szeret nyári estén hullócsillagokat nézni, több szempontból szerencsés, mivel a legtöbb meteor ekkor várható, valamint a megfigyeléshez az időjárás kedvező lesz, a holdfényből pedig csak tíz százaléknyi sarló fog világítani. Csapadék sehol sem várható az országban és az égbolt a jelenlegi számítások szerint tiszta lesz, kevés felhő az északi tájak felett lehet. A hűvös hajnalok enyhülnek, de egy pulcsi elkél, ha pedig több órára fekszünk ki csillagokat lesni, egy plédet mindenképp érdemes vinni.

A csillaghullás maximuma a számítások szerint 13. hajnaltól estig tart, így a legszerencsésebbek azok, akik Amerikából nézik, de panaszra nálunk sincs ok. Vasárnap este, hétfő hajnalban az időjárás egy cseppet sem fog beleszólni, legfeljebb a hétfői munkanap.

Kapcsolódó témák: #csillagászat | #hullócsillag | #meteor |