Hirdetés
Űrkutatás

Biztonságban visszatért a Földre a Crew Dragon

Fotó: NASA
MTI
2021.11.09. 08:35

A négy asztronauta 199 napot töltött az űrben.

Hirdetés

Biztonságban visszatért a Földre hétfő éjszaka négy asztronautával a fedélzetén a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegysége.

 Az űrkapszula ejtőernyővel ereszkedett le az Atlanti-óceán vizére Florida partjainál helyi idő szerint éjszaka fél tizenegykor. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA élőben közvetítette a visszatérést.

 Az űrkapszulával Thomas Pesquet francia, Hoside Akihiko japán, illetve Shanem Kimbrough és Megan McArthur amerikai űrhajós tért vissza a Földre. Mind a négyen 199 napot töltöttek az űrben, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, ami rekordot jelent az amerikai űrhajózás történetében. A “hazatérés” nyolc órát vett igénybe.
 A Crew Dragon fedélzeti mosdója meghibásodott, ezért az űrhajósoknak pelenkát kellett viselniük a hazafelé úton.

Íme a nagy visszatérés:


Az eredeti tervek szerint az Elon Musk SpaceX vállalata által fejlesztett űrhajónak vasárnap kellett volna leválnia az ISS-ről, de a floridai partoknál uralkodó rossz időjárás miatt a visszatérést egy nappal elhalasztották. Még mielőtt elindult volna a Föld felé, az űrkapszula másfél órán át keringett az ISS körül, hogy az asztronauták fényképeket készíthessenek az űrbázisról.

Kapcsolódó témák: #crewdragon | #nasa | #űrkutatás |
Hirdetés