Életmód

Bátran lehetsz macskás nő!

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.10.12. 11:54

A macskás nő sztereotípiája számos filmben, regényben, vagy humoros színdarabban szerepet kapott az elmúlt idők során. Előszeretettel aggatják rá a macskatulajdonos hölgyekre ezt a jelzőt, akik több doromboló négylábúval osztják meg otthonukat. A jó hír, hogy ez a mítosz megdőlni látszik, és az hogy macskát tartasz, számos pozitív hatással lehet az életedre.

Hirdetés

A macskás nő eredete

A filmekben a macskás nők általában negatív személyek, akik az időskori depressziót és magányt a cicákkal próbálják ellensúlyozni. Az eljátszott karakter általában mogorva, antiszociális, és pszichés gondokkal küzd. A mesékben, rajzfilmekben a gonosz boszorkányok mellé is előszeretettel társítanak macska társat, aki segít a fondorlatok végrehajtásában.

A viktoriánus kor hozta létre bolond macskás nő (angolul cat lady) képét, amit az angolszász országokban még jelmezként is előszeretettel választanak beöltözős ünnepélyeken.

A sztereotípia eredete valószínűleg tényleg az idősebb korosztályhoz köthető, mivel egy magányos, idős embernek a cica ideális társ, lévén hogy nem kell sétálni vinni és megoszthatja az otthonát egy másik élettel.

Egészségesebb, hosszabb élet cicatartóként

Kutatások is foglalkoztak a témával, és az eredmények kimutatták, hogy semmivel sem pszichotikusabbak a macskatartók azoknál, akik nem tartanak macskát. Ellenben a macskatulajdonosok kortizol szintje lényegesen alacsonyabb, valamint még a stroke kockázatát is csökkenti. Cicasimogatás közben, pláne ha még dorombolást is kapunk jutalomként, szervezetünkben kiugróan megemelkedik az oxitocin szint, aminek a hosszú távú következményeként csökken a stressz és a szorongás az életünkben.

A Minnesotai egyetemi kísérlet eredményeként azoknál akik macskát tartanak, 30-40 százalékkal csökken a kockázata a szívrohamnak.

Fotó: Freepik

Azoknál a gyermekeknél akik macskával nőnek fel, sokkal kisebb eséllyel jön létre felnőttkorukban bármiféle allergia. Kimutatták azt is, hogy az autista gyerkőcöknek nagyon jót tesz a cicatartás. Az autisták nehezen kommunikálnak, illetve a normálistól teljesen eltérő módon lépnek kapcsolatba az embertársaikkal, amire egy macska igazi terápiás gyógyír lehet. Csökkenti a szorongást és a feszültséget a simogatásuk és az érintésük. Az érdekessége a dolognak, hogy ez fordítva is igaz. Az örökbeadott cicák a vizsgálatok során kevésbé stresszeltek új otthonukban, ahol autista gyermek is lakott.

Az, hogy a macskatartás empatikusabbá teszi a gazdit, nem is bizonyítható jobban, minthogy az állattartók képesek megkülönböztetni a nyávogás mivoltát. Kutatások során bizonyítottá vált, hogy olyan erős interakciót vált ki az emberekből, mint a gyereksírás. A cicák meg is jegyzik ezeket a gesztusokat, és domesztikációjuk során meg is tanulták, hogy kell csecsemő síráshoz hasonló hangokat kiadniuk, amire a gazdájuk gyengéd érzelmekkel reagál. Ezt a képességet sikerrel is használják az életben a cicák, hogy semmiképp se tudd figyelmen kívül hagyni őket, ha szeretgetésre vágynak, vagy épp üres a gyomruk.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #állattartás | #macska | #színes |