Az eddigi legmelegebb év lehet 2023

Győr+ Fotó: Pixabay
2023.04.21. 06:49

Megfordult a La Niña, az év hátralévő részében már a melegebb fázisba kerül a Föld, egyre erősödik az El Niño.

Bizonyára már sokan hallottak az El Niño és a La Niña jelenségekről, amelyek időszakosan fellépő időjárási anomáliák.

Most éppen az El Niño következik:

Forrás: NOAA

Mi az El Niño?
Az El Niño (spanyolul “kisfiú”) jelenség alatt a Csendes-óceán egyenlítő-környéki tengervíz-mozgását és az ebből következő időjárási helyzetet értjük. Ilyenkor a tengervíz keleti irányba mozog, így Amerikába nagy mennyiségű hőt szállítva párás, csapadékos időt okoz, míg Ausztráliában szárazabb és hűvösebb időszak köszönt be.

Az áramlás megfordultakor beszélünk a La Niña (spanyolul “kislány”) jelenségről, ilyenkor a hő nyugat felé mozog, Amerika nyugati partjainál a távozó meleg tengervíz helyére a mélyből hűvösebb víztömeg érkezik, ami kevésbé párolog, így ott szárazabb, aszályosabb időszak következik, míg a Csendes-óceán nyugati felében, így Ausztráliában és Ázsia keleti, délkeleti részén jelentős csapadékra, gyakran áradásokra kell készülni.

Az elmúlt három évet az átlagosnál hidegebb tengerfelszíni hőmérsékletet eredményező La Niña uralta, viszont ez az időszak mostanra véget ért. Az előrejelzések szerint az év hátralévő részében egyre erősödő El Niño jön, vagyis az átlagos globális tengerfelszíni hőmérséklet több fokkal magasabb lesz, ami melegebb időjárást is von maga után. A klímaváltozással karöltve ez könnyen azt eredményezheti, hogy 2016-ot felülmúlva 2023 lehet a legmelegebb év a mérések kezdete óta.

Így köszönt be az El Niño a CFSv2 szezonális előrejelző modell szerint:

Erre azért is nagy az esély, mert az elmúlt 8 év volt Földünk történetében a 8 legmelegebb esztendő, ebből pedig 3 évet (2020, 2021 és 2022) a hűvösebb La Niña uralt. 

A melegebb időszakkal együtt pedig megnövekedhet az extrém hőhullámok, aszályos időszakok és erdőtüzek kockázata is, különösen azokon a területeken, ahol az El Niño szárazabb időjárást eredményez. 

Az éghajlati modellek szerint az El Niño várhatóan az ősz második felében és tél elején lesz legerősebb és egészen 2024 tavaszáig kitarthat. Egyes modellek szerint viszont akár 2-3 évig is elhúzódhat.

Forrás: Időkép

Kapcsolódó témák: #anomália | #időjárás | #meleg |