Az alacsony IQ jelei

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.11.18. 18:41

Elég csak az emberek viselkedését, tulajdonságait figyelnünk, ha az intelligenciaszintjükről szeretnénk információt begyűjteni, hiszen sok mindent elárulhatnak nekünk.

Az IQ – intelligenciahányados – a népesség átlagához viszonyított értelmi fejlettség, szellemi teljesítmény mutatója. Alapos tesztek is rendelkezésünkre állnak ahhoz, hogy pontosan mérni tudjuk az emberek intelligenciáját, de elég lehet az is, ha csak jó megfigyelők vagyunk, hiszen vannak jelek, amelyek külső szemlélőként is beszédesek lehetnek számunkra.

Most pedig nézzük csak, milyen árulkodó jelei lehetnek annak, hogy valakinek alacsony az IQ-ja!

1. Kíváncsiság hiánya

Akinek az intelligenciahányadosa magas, az jellemzően nagyon kíváncsi, s állandóan fűti a tudás iránti vágy. Akinek alacsony az IQ-ja, annál épp ennek az ellenkezője mondható el: nem érdeklik az új dolgok, beéri annyival, amennyivel boldogulni tud.

2. Szűklátókörűség

Akinél alacsony az érték, az a megszokások rabja, és szűklátókörűség jellemzi: nem fogadja el, s még csak fontolóra sem veszi mások tanácsait, új ötleteit, hiszen úgy érzik, ők már mindent tudnak, így nehéz velük ötletelni, innovatív változtatásokat elfogadtatni.

3. Igényli, hogy megmondják, mit csináljon

Az illető nem szeret gondolkodni, használni saját elméjét, épp ezért kerüli az új helyzeteket, a nagyobb kihívásokat, csak az alapvető, szükséges tevékenységeket képes elvégezni önállóan, egyébként azt várja, hogy pontosan megmondják neki, mit hogyan csináljon.

4. Kritikus gondolkodás hiánya

Az alacsony IQ-ra utalhat az is, ha valaki nem képes eligazodni az őt körülvevő információrengetegben, és nehezen értelmezi, dolgozza fel az információkat. Számára nagyon nehéz feladat eldönteni, hogy milyen forrásokból juthat hiteles, megbízható adatokhoz.

5. Rossz döntéseket hoz

Mindenki hibázik, de aki nem rendelkezik magas intelligenciahányaddal, az sokkal gyakrabban teszi ezt, hiszen nem képes felmérni a helyzetek következményeit, így aligha képes meghozni egy döntést.

Ez az öt jel utalhat tehát arra, hogy valakinek alacsony az IQ-ja. Persze az emberek nem tehetnek arról, hogy épp alacsonyabb intelligenciahányadossal élnek, s ha épp fejleszteni szeretnék a képességeiket, arra is van mód.

Forrás: femina.hu

Kapcsolódó témák: #érdekesség | #okos |