Áramszünet esetén figyeljünk a fűtési rendszerünkre is

Győr+ depositphotos.com
2023.02.08. 20:37

Legutóbb február 4-én szombaton, a szeles, viharos időjárás következtében volt tapasztalható áramszünet Győr-Moson-Sopron vármegye területén, ekkor összesen 3553 fogyasztói helyen szünetelt átmenetileg a szolgáltatás. Az elektromos áramot használó fűtési rendszerek ilyenkor könnyen veszélyforrássá válhatnak - figyelmeztet a katasztrófavédelem.

“Az olyan fűtési rendszerek működtetésénél, amelyeknél elektromos áramra van szükség, hogy a felmelegített vizet a keringető szivattyú a fűtőtestekhez juttassa, legyenek figyelemmel arra, hogy áram hiányában a felhevült rendszer keringetés hiányában akár fel is robbanhat. Javasoljuk, hogy az ilyen esetek megelőzése érdekében szereltessenek be egy szünetmentes áramforrást, amely az áramkimaradás során is biztosítja a rendszer üzemszerű működését.

Amennyiben nincs lehetősége az elektromos hálózattól független egységet beszereltetni, akkor ne használja áramszünet esetén a fűtést. Abban az esetben, ha a fűtőeszközben már ég a tűz érdemes azt elfojtani és kitakarítani a parazsat és hamut is. Semmiképpen ne öntsenek vizet az égő, forró fűtőanyagra, mert a gőz miatt túlnyomás keletkezik a rendszerben és tönkreteheti azt. A kitárazott, izzó fűtőanyagot mindenképpen hő- és tűzálló edényben tárolják még legalább 24 órán keresztül, olyan helyen, ahol nem okozhat tüzet” – írják.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #áramszünet | #biztonság | #fűtés |