Andi, a világbajnok masszőr

Földvári Gabriella Fotó: Ősz Andrea
2022.10.31. 18:02

Ősz Andrea a 2022-es koppenhágai masszázs-világbajnokság thai masszázs videós kategóriájának győztese lett. 50 ország közel 250 versenyzője közül ő képviselte Magyarországot és Ausztriát.

Hirdetés

Meséljen a kezdetekről, hogyan lett masszőr?

Eredetileg matematika–kémia szakos tanár vagyok. Évekig Győrben tanítottam. Kezdtem érezni, hogy többet rejt a világ. Elindultam egy belső úton, lecsendesedtem, amivel elkezdett tágulni a belső és a külső tér, és ezzel új kapuk nyíltak. Ennek kapcsán jutottam el a thai masszázshoz. Nagyon szerettem a matematikát és a gyerekeket is, de nem éreztem azt a kiteljesedést, amit most érzek, a sikereket, a szolgálatot, a finom energiákat. Egy budapesti tanfolyamon tanultam meg az alapokat, majd rögtön egy burgenlandi, újonnan nyíló szalonban találtam magam. Hét évig voltam oszlopos tagja a helynek. Főként gerinc- és csípőfájdalmakra specializálódtam. A testszimmetria megbillenéséből adódó testi tünetek helyreállítása érdekel a legjobban. Itt nagy átfedést érzek sokszor a matematikai geometriával, térlátással. Ez egy plusz megadatott előny nekem.

Miért indult el a világbajnokságon?

Amikor „szembejött velem” az angol nyelvű oldal, rögtön tudtam, hogy jelentkeznem kell, hogy megmérettessek, és a világ legjobbjaitól tanulhassak, azért, hogy még hatékonyabban tudjak segíteni a hozzám fordulóknak. Bemutatkozó videót is kellett készíteni a versenyre, így egy profi videóst kellett találnom erre a feladatra. Ajánlás útján kezdtük el a közös munkát a győri Farkas Ferenccel. A profi szakember – aki még soha nem volt thai masszázson – át tudta adni azt, amit szerettem volna a szakmai tudás felett üzenni. Nagy elismerés és megtiszteltetés, hogy a szakmai zsűri minket hozott ki győztesnek. A díjátadás után egy brazíliai masszőr megkérdezte tőlem: hol van Magyarország?

Miért a thai masszázst választotta?

A thai masszázs kétezer éves tudomány, hatásfoka miatt nem véletlenül került fel az UNESCO szellemi kulturális örökségek listájára. 12 éve folyamatosan tanulom, kimeríthetetlen tudásanyaga van. Thai harmóniának is nevezik, aminek segítségével a szervezet eléri azt a harmóniát, ami a kellemes élethez, életérzéshez szükséges. Megvan a saját a koreográfiája. Gyakran mondják a vendégeim: „amit te csinálsz, az olyan, mint egy tánc, mint a művészet”.

Mit jelent ez a világbajnoki cím az ön számára?

Minőségi elismerést, azt, hogy jó az irány, jó úton vagyok, a helyemen vagyok. Nagy erőt ad, hogy továbbra is képezzem magam. A vendégeim az igazi nyertesei annak, hogy én világbajnok lettem.

Ön szerint milyen a jó masszőr?

Mindenkinek más, és ez így van jól. Van, akinek a szakmai tudás a fontos, hisz fájdalmakkal érkezik. Van, akinek a feltöltődés, a pihenés az igénye egy csendes, bizalmi térben. Ha valaki megtalálja a neki passzoló masszőrt, akkor szerencsés.

Úgy tűnik, ön egy boldog ember.

Boldogtalan masszőr nem tud boldog masszázst adni, de egy stresszes masszőrtől sem lazul el a vendég. Az osztatlan figyelemnek hatalmas ereje van. Amikor dolgozom, ki tudok zárni mindent, a pillanatban vagyok. Főként azért, mert szinte csak komoly fájdalmakkal foglalkozom. Sok örömforrást adnak a hétköznapok. Magánemberként is igyekszem az egyensúlyt tartani, rendszeres sporttal, meditációkkal, a csend megélésével.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #masszázs | #siker |