A vásárlás biztonságáért

Győr+
2023.11.22. 11:32

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság prevenciós munkatársai – a Mátrix Projekt keretében – óvatosságra intenek az online térben történő rendelésekkel, vásárlásokkal összefüggésben.

A bűnözők – a valós élethez hasonlóan – a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. Hogy ne válhassanak csalók áldozatává, az internetes vásárlásokat kizárólag kellő körültekintés mellett és lehetőség szerint a lehetséges eladó megbízhatóságának ellenőrzésével érdemes megtenni.  

Kérjük, hogy az interneten elkövetett csalások megelőzése érdekében fogadják meg a rendőrség tanácsait:

  • Mindig csak megbízható online kereskedőoldalról, aukciós weblapról vásároljanak!
  • Soha ne utaljanak előre pénzt ismeretleneknek!
  • Ha lehetőség van rá, akkor válasszák az utánvételes megoldást!
  • Lehetőleg vásárlás előtt győződjenek meg személyesen is a termék állapotáról, megfelelő működéséről!
  • Nézzenek utána a megvásárolni kívánt árunak, hogy milyen hibái lehetnek, mire kell ügyelniük, mielőtt megvennék! Annak is, hogy elektronikus eszköznél rendelkezik-e hazai szervizháttérrel, alkatrészbázissal!
  • Ha úgy látják, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyenek feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, vagy bármely rendőri szervnél, illetve telefonon a 112-es segélyhívószámon.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat találnak a KiberPajzs oldalán.