A tavaszi természet is gyógyít

Szöveg és fotó: J. Kovács Andrea
2023.03.19. 14:44

Érdemes nagy sétákat tenni az ébredő természetben, és nem csak a mozgás öröme miatt. Ha nyitott szemmel járunk, igazi kincsekkel térhetünk haza erdőről-mezőről.

Ilyen kincs például a tyúkhúr. Az elsők között bújik ki ez a jellegzetes gyomnövény, ami nevéhez hűen a baromfik kedvelt csemegéje. Azt viszont kevesen tudják, hogy leveléből ízletes saláta és főzelék is készíthető. Vízhajtó, hashajtó és kőoldó hatása régóta ismert.

A szerényen megbúvó, illatos, lila ibolyát szintén számos testi bajra alkalmazzák a fitoterapeuták. Leveléből és virágából forrázatokat, gyógyteákat készítenek. Vértisztító, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító. Ám nemcsak gyógyszernek használható. Az édesszájú ínyencek kandírozzák, illetve szirupként vagy krémként fogyasztják. A virágokat a nyílás kezdetén, a leveleket a virágzás alatt és utána szedjük!

Kevesen ismerik a turbolyát. Erdőszéleken, cserjés, akácos területeken érdemes keresgélni. Használhatjuk fűszerként, levelének alakja a petrezselyemre, íze viszont az ánizsra és az édesköményre emlékeztet. Saláták, szószok fűszerezésére kiváló. A friss levelek jó antioxidáns- források, teáját a vese-, hólyag- és emésztőszervi bántalmakkal küszködőknek ajánlják.

A pitypangot vagy gyermekláncfüvet talán senkinek sem kell bemutatni. A zsenge fű közül gyorsan előbújnak levelei, melyek vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, ezért salátának kiválóak. Napsárga virágjából pedig emésztést serkentő teát készíthetünk.

Megéri tehát figyelni, és lehajolni az út mentén zöldellő és virító növényekért.

Kapcsolódó témák: #gyógynövények | #szenior szalon | #tavasz |