A szoptatás világhete

Győr+ Média Fotó: depositphotos
2023.08.21. 13:27

Jóval több, mint táplálás – augusztusban van az anyatejes táplálás világnapja és a szoptatás világhete. Erről a csodálatos folyadékról már tudjuk, hogy a csecsemők számára a legideálisabb táplálék, de arról már jóval kevesebbet hallani, hogy ez a folyamat az édesanyák egészségét is támogatja.

A szoptatás közben felszabaduló oxitocin összehúzza és gyógyítja a méhet, mindeközben zsírbontó hatása is van, azaz elősegíti, hogy a kismama szülés után hamarabb visszanyerje az alakját. És ami ennél fontosabb, védi az anya szívét, csökkenti a cukorbetegség, a rák és a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Az anyatej immunanyagokban gazdag, így védi a csecsemőt a megbetegedésektől. További előnyös tulajdonsága, hogy mindig kéznél van, tökéletesen steril, és pont megfelelő hőmérsékletű.

A szoptatáskor anya és gyermeke között szövődő örök szövetség hozzájárul a biztonságos kötődés kialakulásához, emellett segíti a gyermeket a száj és az arc izomzatának erősödésében, ami pedig a beszédindulás alapját is jelenti számára. A szoptatás azonban sokszor nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Nagyfokú odaadásról és sokszor a fájdalmak tűréséről, kialvatlanságról is szól. Éppen ezért mindig támogassuk környezetünkben az édesanyákat, és segítsük őket, hogy csecsemőjük anyatejes táplálását minél tovább fenntarthassák, ugyanakkor soha ne ítélkezzünk azok felett, akiknek ez bármilyen okból nem sikerül.

Laktációs szaktanácsadásért az érintettek bizalommal fordulhatnak a védőnői szolgálathoz vagy szoptatási tanácsadókhoz a https://ibclc.hu/ oldalon keresztül.

Kapcsolódó témák: #anyaság | #szoptatás |