Hirdetés
Fontos a minőségi együtt töltött idő

A szerelem ajándék, amiért dolgozni kell

Fotó: Shutterstock/Bbernard
Szabó Csilla
2020.01.19. 08:41

Minden házasságban vannak olyan időszakok, amikor a párok kissé eltávolodnak egymástól. A jó házasságért mindkét félnek tennie kell – a legjobb, ha férj és feleség nem várják meg, amíg elhidegülnek egymástól, hanem mindketten tesznek azért, hogy házasságuk folyamatosan, évtizedekig jól működjön.

Hirdetés

A szerelem egy állandóan fejlődő és nem statikus ajándék. Mint érzés mindkét félben változik: növekszik vagy csökken. Nem jó, ha a házastársak eljutnak odáig, hogy egymás mellett ugyan, de nem együtt élnek: a jó házasságért mindkét félnek dolgoznia kell, méghozzá keményen, de megéri. A szeretet a párkapcsolatban minden szempontból prioritást kell, hogy élvezzen. Amikor a párok kissé eltávolodnak egymástól, csupán a két ember hajlandóságára és néhány trükkre van szükség, hogy visszataláljanak egymáshoz.

Kezdjék az elején!

A házasságban nagyon fontos rendszeresen visszatérni a kezdetekhez. Menjenek el újra vacsorázni, randizzanak, elevenítsék fel az első találkozások izgalmát. Beszélgessenek a kedvenc zenéjükről, filmjükről, könyvükről újra, elevenítsék fel a gyermekkori emlékeket. Forduljanak érdeklődéssel a másik felé, adjanak alkalmakat a beszélgetésekre. Ez új lendületet ad a házasságnak, és segít kizökkenni a hétköznapok szürkeségéből.

Hirdetés
Fotó: Pixabay

Együtt nap mint nap

Az én-idő lehetővé teszi számunkra, hogy megőrizzük személyes identitásunkat, ugyanakkor arra is lehetőséget ad, hogy olyan dolgokat csináljunk, amelyek szeretünk. Az egészséges és erős kapcsolathoz azonban nagyon fontos a minőségi együtt töltött idő is. Azok a párok, akik a szabadidejük egy részét egymásra figyelve töltik, szorosabban kötődnek egymáshoz, és jobban élvezik egymás társaságát. A közösen átélt élmények, akár a múltbeliek is, alkalmasak arra, hogy összehozzák a párokat.


Alvás és ébredés

Nem szívderítő, de a kutatások szerint a párok háromnegyede hétből négy alkalommal eltérő időpontokban fekszik le. Az együtt lefekvés és az együtt ébredés számos fizikai, pszichológiai és érzelmi előnnyel jár. A fizikai közelség stimulálja az oxitocin hormont, amely csökkenti a stresszt és elősegíti a párok egymáshoz való kötődését. A hálószobai beszélgetések lehetővé teszik a szerelem három alapvető pillérének – a kapcsolat megerősítése, az egymásra figyelés és a kapcsolaton belüli kommunikáció – beteljesülését.

Fotó: Pixabay

Közös könyvélmények

Ha a pár mindkét tagja szeret olvasni, válasszanak együtt könyvet. Miután mindketten elolvasták, beszéljék meg, kire hogyan hatott a könyv. Ez nem csupán egy irodalmi élmény lesz, hanem jó ürügy arra, hogy beszélgessenek egymással, és megtalálják egymáshoz az utat még a nehezebb időkben is.


Közös bakancslista

A közös bakancslista összekovácsolja a kapcsolatot. Amíg az érett és egészséges kapcsolatokban a partnerek megőrzik identitásukat, egyéniségükkel azonban kiegészíti egymást, jobbá és erősebbé teszik a másik személyt. A közös célok, közös álmok pedig megalapozzák a jövőbeni kapcsolatot is. Ha nincs közös cél, nagy a kockázata annak, hogy a párok külön életet élnek, különféle álmokat valósítanak meg, és így akaratlanul is eltávolodnak egymástól.

Fotó: Pixabay

Ami nem működik

A házasság nem sétagalopp: vannak olyan problémák, amelyek megmérgezhetik a kapcsolatot. Ezeket érdemes higgadtan átbeszélni, és tervet készíteni arra, hogyan szeretnének ezen változtatni.


Az esküvői fotók

Sosem lehetünk elég szentimentálisak: az esküvőn készült fotókat, a nászút fényképeit vegyük elő időről időre és nézzük meg együtt. Elevenítsük fel a közös élet egyik legszebb napját! De minden közös fotó, ami kapcsolatuk idején készült, jó lehetőség arra, hogy az egymás iránt érzett érzelmek újra hatalmukba kerítsék a párokat.


Séta kézenfogva

Ha a párok megfogják egymás kezét, azzal nem csupán összetartozásukat fejezik ki. A kézfogás, az egymásba karolás csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét és a szívbetegségek egyik leggyakoribb kiváltó okát, a magas vérnyomást is. Enyhíti a fájdalmat, elősegíti a félelem leküzdését és biztonságérzetet nyújt.

Kapcsolódó témák: #Hölgyvilág |
likeold
a fb oldalunkat